Amenzi majorate pentru defrişarea arborilor sau turnarea de substanţe toxice pe tulpini
Amenzile pentru defrişarea arborilor, dar şi pentru turnarea de substanţe toxice pe tulpinile acestora urmează să fie majorate la 4.000-5.000 de lei pentru persoane fizice, conform unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.
23 Mai 2023, 16:30
Propunerile se suprapun în parte celor formulate în hotărârea aprobată pe 18 mai de Consiliul Local al Sectorului 3.
Prin hotărârea respectivă, primăria de sector cerea Primăriei Capitalei să majoreze amenzile în cazul celor care defrişează arbori sau distrug spaţiile verzi.
Astfel, conform proiectului supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice: decojirea trunchiurilor arborilor; turnarea de substanţe toxice sau inflamabile pe tulpinile acestora; defrişarea oricărui arbore sau arbust, fără avizele necesare; tăierea de ramuri de arbori şi arbuşti fără avize; transplantarea arborilor şi arbuştilor; nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spaţiile verzi; distrugerea totală sau parţială a mobilierului urban; deteriorarea aleilor, bordurilor, stâlpilor de iluminat; prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor şi grădinilor; aruncarea de deşeuri pe spaţiile verzi.
În prezent, pentru aceste contravenţii se aplică amenzi cuprinse între 50 - 100 de lei, pentru persoane fizice, şi 1.000 - 10.000 lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, se vor aplica amenzi de 4.000 - 5.000 de lei pentru: deteriorarea spaţiilor verzi prin realizarea de lucrări de construcţii, infrastructură edilitară şi transport, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniament, fără respectarea prevederilor legale şi a celor din avizul de specialitate; neinstalarea panourilor de informare de către administratorii parcurilor şi grădinilor publice; neamenajarea pistelor de biciclişti de către administratori, acolo unde suprafaţa şi infrastructura parcurilor şi grădinilor publice permite; nerespectarea obligativităţii de execuţie a plantării în compensare.
Va fi sancţionată de asemenea diminuarea fiecărui metru pătrat de spaţiu verde prin acoperirea acestuia cu orice material care nu mai permite existenţa vegetaţiei. În cazul în care se constată, odată cu diminuarea spaţiului verde şi afectarea vegetaţiei dendro-floricole (arbori, arbuşti, liane, flori, gazon, etc.), aceste fapte se vor sancţiona distinct.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 200 la 500 lei, pentru persoane fizice, şi 1.000 - 4.000 de lei pentru persoane juridice: ruperea şi deteriorarea florilor din perimetrul spaţiilor verzi, precum şi recoltarea de fructe, muguri, cetină, plante medicinale.
Proiectul modifică şi completează Normele de Protecţie a Spaţiilor Verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, prevăzute în HCGMB 304/2009.