În România procesul de colectare selectivă a deşeurilor nu este implementat suficient
În România procesul de colectare selectivă a deşeurilor nu este implementat suficient, deoarece nu există o infrastructură de susţinere a acesteia.
15 Iulie 2021, 12:54
Acest fapt îngreunază implicarea cetăţenilor în proces. Este şi cazul judeţului Dâmboviţa, unde se vorbeşte de câţiva ani despre colectarea separată a deşeurilor, dar acestea ajung depozitate laolaltă, în aceleaşi containere, iar situaţia se regăseşte atât în mediul rural, cât şi în zona urbană.
Potrivit unui contract de delegare a gestiunii serviciului de colectare şi transport al deşeurilor, semnat recent între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi un operator în domeniu, acesta din urmă trebuie să asigure saci, pubele şi containere pentru depozitarea deşeurilor pe cel puţin două fracţii - umedă şi uscată - şi să asigure transportul acestora cu maşini diferite. Reciclarea deşeurilor este foarte importantă, atât pentru protecţia mediului înconjurător, cât şi pentru diminuarea încărcăturii de la cele două grupe ecologice din judeţ. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Dâmboviţa, Vlad Drugă, a precizat: „În momentul de faţă, depozitul de la Aninoasa este undeva la 70% plin, mă refer la ultima extindere. În situaţia actuală de depozitare, credem noi, că mai mult de primăvara anului viitor nu va mai putea primi în actuala conjuctură deşeuri, va intra, în sfârşit, şi la noi acea colectare separată, care, în mod normal şi firesc va determina o încărcare mai mică pe depozit. Sunt două direcţii, care, odată cu implementarea sistemului, trebuie făcute. Prima direcţie este cea din informare şi de conştientizare a oamenilor, în acelaşi timp operatorul trebuie să colecteze corect.”
Cei mai mulţi ştiu cât de importantă este sortarea deşeurilor în gospodărie şi ştiu şi regulile.
„Ştiu să colectez separat deşeurile, însă va fi necesar ca operatorul să vină cu saci separaţi, coloraţi, pentru fiecare deşeu în parte, pentru a nu le amesteca. Evident că va trebui să vină şi cu maşina separat pentru fiecare deşeu”, spune, în această speță, Vșad Drugă.
Potrivit ultimelor date, în judeţul Dâmboviţa sunt produse aproximativ 130.000 de tone de deşeuri pe an.
RADOR
Foto: Pixabay