Peste 500 de persoane evacuate din pricina vremii extreme
Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni ca urmare a vremii nefavorabile.
30 Iunie 2018, 20:54
"Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea)", informează un comunicat de presă al MAI.
În Judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna. În judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca, iar în comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură şi se desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare.
De asemenea, în comuna Fărcaşa s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.
În judeţul Suceava au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat.
"Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 4 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip Cod Galben ce au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 6 judeţe (Constanţa, Caraş Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Tulcea) şi 2 avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate Cod Roşu ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din 5 judeţe (Braşov, Bacău, Covasna, Harghita, Neamţ)". afirmă sursa citată.
Totodată, traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene. Traficul este întrerupt pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, DN2N pe raza localităţii Jitia şi DN2L, pe raza localităţii Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Caşinu Nou din judeţul Harghita.
De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă transferul de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt sub avertizare meteorologică şi hidrologică în zonele afectate.
"Dintre produsele scoase astăzi de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău. De aproximativ 80 de ore Ministerul Afacerilor Interne acţionează cu toate forţele şi mijloacele necesare în zonele afectate de inundaţii. La acest moment, sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate", precizează MAI.
Foto: Vacantierul.ro