Săptămâna Verde 2023. Ce este și în ce perioadă se desfășoară?
Pe lângă săptămânile de curs, vacanțe și Școala Altfel, în structura anului școlar 2022-2023 se regăsește un nou program educațional care se numește „Săptămâna Verde”.
Articol de Robina Cornaciu, 02 Mai 2023, 13:05
Mai întâi, programul a fost implementat la nivelul Capitalei, însă de anul acesta toate școlile din România vor putea să stabilească o săptămână, dintr-un interval dat, pentru activități specifice.
Săptămâna Verde este similară ca structură cu Școala Altfel și are scopul de a-i învăța pe cei mici despre importanța reciclării și protejarea mediului înconjurător. Ministerul Educației lasă la latitudinea fiecărei unități de învățământ posibilitatea de a-și alege zilele dedicate Săptămânii Verzi în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023.
Săptămâna Verde a explodat în toată țara, cum era de așteptat, o dată cu vremea bună.
„Cred că merită spus că inițiativa Săptămâna Verde este foarte importantă deoarece înseamnă că toți copiii și elevii din învățământul preuniversitar sunt expuși la informații despre schimbările climatice și protejarea mediului, dobândesc cunoștințe și competențe și fac activități practice. Este o nouă epocă a educației climatice care, teoretic, ar trebui să impulsioneze serios „alfabetizarea climatică” a tinerei generații.
Săptămâna Verde nu este doar pentru elevi și profesori, este, de fapt, pentru toată lumea - părinți, bunici... Tocmai pentru că are o abordare practică (proiecte în echipă și activități în aer liber) poate implica întreaga familie”, a declarat la Radio România Antena Satelor, Ada Lungu –Președinte al Asociației Volens și coordonatorul programului național de mediu Patrula de Reciclare
„Aș vrea să lansăm un apel tuturor să fie alături de copiii și nepoții lor pentru ca elevii să valorifice la maximum experiențele din această Săptămână. Ce pot face adulții?
- să se intereseze ce au făcut, ce au învățat copiii, să-i provoace la discuții
- să-i însoțească (dacă pot) la activitățile în aer liber (tururi, excursii etc.),
- să fie voluntari alături de cei mici (la plantări, ecologizări...),
- să vină cu propuneri de activități în sprijinul profesorilor,
- să ofere din cunoștințele lor (de ex. părinții cu meserii sau activități conexe cu mediul, de tip salubritate, centre de colectare, păduri, ferme, surse de energie alternativă etc. pot invita o clasă de copii să le arate cum lucrează).
Săptămâna Verde e un prilej excelent să „însoțim” sub oricare dintre aceste forme copiii și tinerii din familie în activități non-formale. Aceasta este și premisa proiectelor noastre, în Patrula de Reciclare și „firul roșu” pe care ți-l propun în discuția cu ascultătorii”, a mai spus Ada Lungu –Președinte al Asociației Volens și coordonatorul programului național de mediu Patrula de Reciclare
În această perioadă sunt în derulare două concursuri (național și regional) și ambele presupun colaborarea dintre școală - comunitate iar, așa cum ne-am obișnuit în program, sprijinul comunității este important pentru șansa la unul dintre premii:
1. Concurs național Nicio baterie la gunoi - ediția a IV-a, proiectul Asociației Volens, susținut de Siscobat.
2. Concursul GreenUp my school (aici suntem parteneri) - derulat în jud. Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare de The Green Project.
De asemenea se organizează ateliere de bune ccomaniere - în școli din București.
„O nouă declinare a conceptului nostru lansat o dată cu ghidul bunelor ecomaniere. Este un atelier practic prin care punem problema deșeurilor (ce cantități generăm, ce se întâmplă cu ele, cum afectează mediul și biodiversitatea, cum reducem această cantitate uriasă de gunoi) și învățăm exact care sunt diferitele categorii de deșeuri și cum ne debarasăm de ele, noi, consumatorii. De asemenea, și acest proiect este „de dus în familie”, pentru că bunele ecomaniere se practică în viața de zi cu zi”, a mai precizat Ada Lungu –Președinte al Asociației Volens și coordonatorul programului național de mediu Patrula de Reciclare