7 afirmații care te ajută să ai mai multă încredere în tine
Dintre toate trăsăturile de personalitate, încrederea poate fi cel mai puternic corelată cu succesul. În afaceri, încrederea ne ajută să ne asumăm riscuri şi să vedem oportunităţi. În relații, ne ajuta să "luăm tarurul de coarne" și să ne exprimăm sentimentele, iar profesional, să cerem o mărire de salariu.

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2025, 11:12
Cei care sunt mai încrezători sunt percepuţi ca fiind mai atractivi şi tind să aibă un cerc mai larg de relaţii de o bună calitate.
O persoană încrezătoare este mai dispusă să își asume riscuri calculate, să învețe din greșeli și să se ridice după orice eșec. De asemenea, încrederea autentică contribuie la reziliență și la capacitatea de a depăși obstacolele, transformând dificultățile în oportunități.
Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă “Un nivel ridicat de încredere în sine nu se reflectă doar în starea noastră de bine, ci și în modul în care interacționăm cu lumea. La locul de muncă, de exemplu, o persoană încrezătoare este mai predispusă să își asume responsabilități, să își exprime ideile și să colaboreze eficient cu colegii. În relațiile personale, încrederea în sine ajută la stabilirea unor legături sănătoase și echilibrate, bazate pe respect reciproc și autenticitate”.
Iată câteva dintre lucrurile pe care oamenii cu adevărat încrezători le spune:
1. “Nu mi-aş face prea multe griji în această privinţă”
Du-te la un prieten încrezător cu o listă cu lucruri “ce-ar fi dacă” sau motive pentru care ceva ar putea ieşi prost şi probabil vei auzi o astfel de reacție. Asta se întâmplă pentru că oamenii încrezători în general nu se îngrijorează. Ei înţeleg că, chiar dacă ceva va merge prost, se pot descurca. Este sentimentul stăruitor că indiferent de ce se va întâmpla - bine sau rău - ei vor face faţă situaţiei.
2. “Fă totul pentru a reuşi”
Odată cu lipsa anxietăţii vine simţul optimismului. Oamenii cu adevărat încrezători se aşteaptă să se întâmple numai lucruri bune. În acelaşi timp, istoricul de luare de decizii bune înseamnă că mai deţin abilitatea de a-şi tempera pozitivismul cu o gândire realistă.
3. “Dacă îl fac aşa, pentru mine funcţionează”
Indivizii încrezători nu se simt obligaţi să se conformeze pentru a câştiga acceptul celorlalţi. Aceasta este frumuseţea principală a încrederii - liniştea auto-asigurării care îi face pe restul să urmeze.
4. “De ce nu eu?”
În loc să aştepte următoarea oportunitate, oamenii încrezători le caută. Poate că este vorba de construirea relaţiilor corespunzătoare, de cererea unei promovări sau, cu alte cuvinte, să aibă încredere în ceva intangibil. Aceşti oameni au o viziune de viitor şi îşi croiesc propriul drum pentru a ajunge acolo. Întrebarea standard nu este "de ce eu" ci "de ce NU eu?"
5. “Am ceva de spus”
Oamenii încrezători adoptă o poziţie când vine vorba indiferent de situație şi în acelaşi timp posedă înţelepeciunea de a înţelege care sunt bătăliile care meită să fie purtate. Acestea fiind spuse, se vor retrage graţios dacă s-a dovedit că au greşit, pentru că se simt îndeajuns de siguri pentru a lua în considerare şi alte puncte de vedere decât pe ale lor.
6. “Spune-mi mai multe”
Oamenii încrezători ascultă mai mult decât vorbesc, sunt curioşi în mod natural şi exprimă un interes autentic pentru ceilalţi. Pe de cealaltă parte, cei care monopolizează conversaţiile sau se laudă (vreodată) au ceva de dovedit şi ascund nesiguranţă.
7. “Mă poţi ajuta?”
Cu toţii avem slăbiciuni, dar celor siguri de sine nu le este frică să le recunoască. În loc să se îngrijoreze în privinţa a ce vor gândi ceilalţi dacă vor cere ajutor, oamenii încrezători sunt mai preocupaţi de auto-perfecţionare, de obţinerea unor competenţe valoroase şi să facă treabă bună la serviciu.
“Încrederea în sine este una dintre puținele calități care, odată construite cu răbdare și onestitate, devin fundament pentru tot ceea ce contează cu adevărat: alegeri conștiente, relații sănătoase, granițe clare și o viață trăită în acord cu sinele. Nu e un dat, ci o construcție interioară”, concluzionează Eugen Popa.