Centru pentru victimele violenţei domestice, dechis la Braşov
Primăria Braşov a deschis vineri, cu prilejul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, un centru de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice.
25 Noiembrie 2022, 14:10
Adresa la care se află acesta va rămâne secretă pentru publicul larg, cu scopul de a asigura protecţie totală beneficiarilor.
'Braşovul deschide primul şi singurul adăpost pentru femeile abuzate, pentru victimele violenţei domestice. Acest adăpost este un centru de primire în regim de urgenţă pentru femeile care au nevoie să plece de acasă deoarece fie suportă violenţe fizice, fie altfel de abuzuri. Ne-am dorit ca acest centru să fie în primul rând un loc primitor, un loc sigur, un loc pentru femeile şi copiii care au nevoie să fie ajutaţi, care fug de acasă. Acest adăpost va putea primi femei şi copii din municipiu, dar şi din întreg judeţul Braşov, unde atât victimele, cât şi copiii acestora se vor putea simţi în siguranţă, vor putea participa la activităţi şi vor putea să scape sau să încercăm să-i ajutăm să scape de trauma prin care au trecut', a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Beneficiarii acestui centru sunt adulţi, victime ale violenţei domestice, şi cupluri părinte/reprezentant legal - copii, care pot fi victime la rândul lor şi/sau martori.
Serviciile sunt acordate gratuit pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 60 zile, în funcţie de situaţia particulară a fiecărui beneficiar şi în raport cu nevoile individuale ale acestuia.
Centrul de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice dispune de 9 camere cu destinaţia de dormitor, fiecare prevăzut cu 2 sau 3 paturi şi cu acces la un grup sanitar.
Centrul dispune de o bucătărie şi o sală de mese complet utilate şi dotate cu toate cele necesare unei gospodării, pentru a încuraja beneficiarii să ducă o viaţă independentă, într-un climat familial.
Totodată, conform viceprimarului Flavia Boghiu, beneficiarii vor avea şi o cameră de socializare, pentru a facilita cunoaşterea şi socializarea, iar copiii au la dispoziţie propriul spaţiu în care se pot juca, dotat cu măsuţe şi scăunele şi jucării.
'Cele care vor avea nevoie de serviciile noastre vor putea să apeleze la Direcţia de Asistenţă Socială (a Primăriei, în subordinea căreia funcţionează centrul), iar dacă se află într-o situaţie de pericol iminent, pot apela numărul de urgenţă 112, iar echipa mobilă, împreună cu poliţia, se va deplasa la domiciliul acestora şi le va acorda sprijinul necesar pentru a se muta în centru', a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
Foto: pixabay