Creşterea salariilor din sănătate a dus la o îmbunătăţire semnificativă a calităţii serviciilor medicale
Creşterea salariilor din sănătate a dus la o îmbunătăţire semnificativă a calităţii serviciilor medicale, arată un studiu comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară, bazat exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice.
05 Iunie 2023, 22:22
Datele prezentate îi scot în evidenţă faptul că satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale, medici şi asistenţi a crescut în perioada 2017-2023, în contextul majorării lefurilor pentru personalul din sistem.
Doar 1,8% dintre pacienţi spun acum că au fost nevoiţi să le dea angajaţilor din sistemul sanitar bani sau atenţii. Procentul este la jumătate faţă de perioada de dinainte a creşterilor salariale, arată Federaţia Solidaritatea Sanitară, care mai are şi alte cifre importante. În ultimii 7 ani, a crescut cu aproape 15% numărul celor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale, în timp ce numărul nemulţumiţilor s-a redus cu o treime. Creştere mai înregistrează şi alţi indicatori: mulţumirea faţă de prestaţia medicilor şi a asistentelor, dar şi a personalului medical, care a decis să rămână în ţară în loc să plece la muncă în străinătate. Potrivit federaţiei, o concluzie evidentă este că majorarea salariilor în sistemul public de sănătate determină o creştere a calităţii serviciilor medicale, iar cea de-a doua, că salariile mai bune au dus la reducerea semnificativă a migraţiei profesioniştilor din sănătate. Solidaritatea Sanitară subliniază că, dacă dorim să păstrăm sau să amplificăm aceste efecte, trebuie să menţinem şi să creştem sistemul recompenselor. Nivelul acestora se prăbuşeşte acum din cauza inflaţiei, iar actualizarea şi reaşezarea lor este deocamdată refuzată, se mai precizează într-un comunicat.
RADOR