În regiunea transnistreană a Republicii Moldova s-a decis să se instituie o stare de urgenţă în economie
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, regimul separatist de la Tiraspol a decis să instituie o aşa numită stare de urgenţă în economie, care îi permite să limiteze volumul de gaze naturale livrat către centrala electrică de la Cuciurgan.
21 Octombrie 2022, 11:10
Această centrală asigură aproape trei sferturi din necesarul de curent electric pentru raioanele moldoveneşti din dreapta Nistrului şi fără gaze naturale, nu mai poate produce energie electrică, ceea ce pune presiune asupra autorităţilor de la Chişinău.
Administraţia separatistă de la Tiraspol a decis instituirea stării de urgenţă în regiunea transnistreană, care presupune, între altele, limitarea volumelor de gaze livrate către centrala de la Cuciurgan, cu scopul producerii energiei către export, după cum se arată în aşa numitul decret prezidenţial publicat astăzi de către presa din stânga Nistrului. Acţiunile regimului de la Tiraspol ar putea să urmărească două intenţii: de a testa capacităţile Chişinăului de a face faţă situaţiei, iar pe de altă parte, de a consolida imaginea de salvatori pe care Rusia o are în regiunea separatistă, susţine expertul în energetică Ion Muntean: „Este o intenţie de a testa capacităţile reale ale Chişinăului, ori, Chişinăul, până în prezent, reuşeste să facă faţă tuturor provocărilor legate de asigurare pe resurse energetice. Nu exclud că se încearcă cumva să se consolideze imaginea Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană.”
Un reprezentant al administraţiei de la Tiraspol a declarat pentru presa rusă că în caz de urgenţă, centrala de la Cuciurgan nu va mai putea livra energie către malul drept al Nistrului, care constituie 70% din necesarul de consum al Republicii Moldova. În prezent, România asigură 30% din necesarul de electricitate anterior procurat din Ucraina, care a decis acum 10 zile sistarea livrărilor, ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra obiectivelor sale de infrastructură energetică. Situaţia complicată este cauzată de decizia Gazpromului de a micşora cu 30% livrările către Republica Moldova, în octombrie şi de o posibilă diminuare cu 40%, în noiembrie. Din cauza deficitului de gaze, cele mai mari întreprinderi din stânga Nistrului, uzina de ciment şi uzina metalurgică de la Rîbniţa, deja şi-au suspendat lucrările.
RADOR
Foto: Pixabay