Măsuri luate de guvern pentru refugiații ucraineni care se află pe teritoriul României
Iată care sunt cele mai noi măsuri luate de guvern pentru persoanele refugiate care se află pe teritoriul României în urma războiului din Ucraina.

25 Mai 2022, 14:33
Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea în regim de ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui - sunt trei dintre cele mai încercate judeţe din perspectiva gestionării situaţiei umanitare -, dar şi Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv Direcţia Azil şi Integrare, aceste forme de sprijin fiind necesare pentru a proteja populaţia refugiată. Şi în acest caz vorbim de paturi, saltele, perne, saci de dormit şi, în plus, elemente modulare, construcţii uşoare, care pot să permită autorităţilor locale să amenajeze spaţii care să îi găzduiască pe refugiaţii ucraineni.
M-aş opri aici, nu înainte însă de a vă semnala, dacă îmi permiteţi, şi hotărârea de guvern privind declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene "Natura 2000" în România. Acest act normativ aprobat astăzi de guvern urmăreşte desemnarea unui număr de 211 arii speciale de conservare, ca obligaţie a României privind implementarea prevederilor europene de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, aşa-numita Directivă "Habitate", ariile speciale de conservare propuse spre desemnare corespunzând siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit astfel de măsuri în conformitate cu planurile de management deja aprobate. Măsurile de conservare constau în mecanisme şi acţiuni efective care trebuie instituite pentru un sit "Natura 2000", cu scopul de a realiza obiectivele de conservare. Documentaţia ştiinţifică aferentă celor 211 arii speciale de conservare şi formularele standard ale acestor arii întrunesc cerinţele stabilite de Comisia Europeană, au fost ca atare avizate favorabil şi de Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, forul ştiinţific responsabil în acest domeniu. Pentru mai multă claritate şi transparenţă, această listă va fi publicată pe site-ul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi vor fi notificate de îndată Comisiei Europene, în conformitate cu procedurile de raportare specifice.
Dacă doriţi, aş putea adăuga pe lista deciziilor luate astăzi de guvern şi aprobarea memorandumului dedicat aprobării, negocierii şi semnării acordului privind garanţia reciprocă emisă de România în favoarea Uniunii Europene în legătură cu Acordul de contribuţie între România şi Uniunea Europeană privind compartimentul pentru România din cadrul Programului InvestEU şi semnarea acestuia de către ministrul de finanţe.
RADOR
Foto: Ăixabay