Ministrul apărării naţionale a vizitat un centru pentru refugiaţii ucraineni din Cluj
Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a insistat, astăzi, că cel puţin deocamdată sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei este doar umanitar, nu şi militar, cu armament.
22 Aprilie 2022, 15:36
Cu ocazia unei vizite la Cluj, el a precizat că nici despre avioanele MiG nu este vorba în sprijinirea Ucrainei şi că nu există nicio solicitare în acest sens. Guvernul pregăteşte, totuşi, o modificare legislativă care va permite Ministerului Apărării să doneze o parte din materialele pe care le administrează în cadrul rezervelor statului. Unele dintre acestea ar urma să fie donate Ucrainei, dar nu este însă vorba de armament letal, a precizat la Cluj ministrul apărării.
Guvernul de la Bucureşti a pregătit modificarea unei ordonanţe de urgenţă care datează din anul 1998. Modificările legislative vor permite Ministerului Apărării Naţionale să doneze unele dintre bunurile pe care le gestionează, a declarat ministrul Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu: „Este o schimbare generală, care se referă la posibilitatea de a scoate din rezerva care este gestionată de Ministerul Apărării Naţionale diverse bunuri şi a le înlocui. Unele sunt legate şi de faptul că unele pot fi donate, altele dintre ele sigur că pot fi înlocuite, pentru că urmează să fie casate. Nu ne referim aici la ajutorul militar în ceea ce priveşte materiale cu caracter letal şi ceea ce am mai făcut şi înainte, dar prin legi speciale, care ar fi trebuit, de exemplu, ce material neletal intră în această categorie, veste antiglonţ şi alte lucruri. Nu vorbim despre armament în acest moment.”
În acest context, ministrul apărării naţionale a declarat că nu există nicio solicitare pentru ca România să doneze avioanele de vânătoare MiG-21 Lancer pe care le deţine. Acestea sunt de fabricaţie sovietică, iar conducerea Armatei române a decis să oprească zborurile cu aceste aparate vechi. Acum prioritatea este dotarea cu armament modern, a declarat ministrul Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu: „„Nu avem nicio solicitare în acest sens. MiG-urile pe care le avem în acest moment nu sunt scoase în totalitate din uz. Noi avem în acest moment o anchetă, au fost suspendate de la zbor. Vor fi în cel mai rău caz conservate, pentru că în acest moment putem să acoperim cu cele 22 de Eurofighter pe care le avem, în acest moment, din partea forţelor străine, americani, englezi, italieni şi francezi, plus escadrila noastră, putem să acoperim toate elementele de securitate aeriană de care are nevoie România în acest moment. Am avut multe accidente în ultima vreme cu MiG-urile.”
Vasile Dîncu a adăugat că România va accelera negocierile cu Norvegia pentru cumpărarea de aeronave de luptă F-16, de fabricaţie americană. El a comentat şi tema presupuşilor mercenari români din armata ucraineană. În opinia ministrului român al apărării naţionale, este vorba doar de o temă lansată de propaganda rusă.
Vasile Dîncu: Este propaganda rusă şi Rusia în fiecare zi lansează câte o temă de genul acesta, pe care să o amplifice după aceea în media din toată lumea. Temă mercenarilor este una, evident, una 'juicy', ca să folosesc un termen mai 'glossy'. Sigur că o ţară care are o circulaţie liberă a populaţiei în Europa sau în lume, cum este România, nu poate să ştie ce se află pe teritoriul ucrainean, cu atât mai puţin ruşii. Nu cred că gestionează ei aceste cifre.
Ministrul apărării naţionale, însoţit de însărcinatul cu afaceri al ambasadei Ucrainei în România, Pavel Păun Rahovei, a vizitat, azi, un centru pentru refugiaţii ucraineni din Cluj. Acest centru a fost deschis de echipă de fotbal CFR Cluj.
RADOR
Foto: Pixabay