O româncă stabilită în oraşul Adana din Turcia vorbeşte despre problema siguranţei construcţiilor în această ţară
Creşte în continuare bilanţul cutremurului de acum două zile din sud-estul Turciei şi din nordul Siriei. Cele mai noi date indică peste 11.200 de morţi, dintre care aproape 8.600 numai în Turcia.
08 Februarie 2023, 14:27
Numărul victimelor a fost anunţat chiar de preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdo?an, care a mers astăzi în oraşul Kahramanmaraş, epicentrul seismului. Între timp, scrie BBC, famiile celor prinşi încă sub dărâmături sunt tot mai nemulţumite de ceea ce consideră a fi răspunsul lent al Guvernului de la Ankara. Recep Tayyip Erdo?an a admis că au fost unele probleme în primele ore de după cutremur, dar a pus întârzierea pe seama numărului mare de drumuri distruse şi al aeroporturilor avariate. O altă problemă ridicată de mulţi oameni este legată de rezistenţa la seime a unor clădiri. Ana Maria Ghiulsen, româncă stabilită în oraşul turcesc Adana, a fost invitată din nou, astăzi, la Radio România Actualităţi, de data aceasta în emisiunea "Probleme la zi", realizată de Alexandra Andon. A vorbit şi de siguranţa blocurilor:
-: Noi locuim într-o zonă un pic de tot în afara oraşului, un cartier rezidenţial, rezistent făcut. Asta am înţeles după aceste două cutremure.
Realizator: Sunt blocuri de 6, de 8, de 10 etaje care s-au prăbuşit în intervale de secunde. Arătau ca şi cum ar fi fost făcute din pietriş. Cum îşi explică oamenii că a fost posibil aşa ceva?
-: Ieri am urmărit un videoclip cu un bloc care fusese predat în urmă cu şase luni, iar anunţul de vânzare era că "este bloc rezistent la cutremur". S-a dărâmat în 10 secunde. Un mastodont care s-a dărâmat în 10 secunde. Probabil că este vorba, evident, de rea intenţie din partea constructorului, pentru că e imposibil ca un constructor să nu ştie cum trebuie să fie construit un bloc rezistent. Eu consider că este rea intenţie şi, evident, un control precar din partea autorităţilor.
RADOR
Foto: Pixabay