Premierul condamnă ameninţările formulate la adresa unei jurnaliste Radio România
Premierul Nicolae Ciucă a calificat drept 'un atac grav la adresa valorilor democratice' ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacţia Târgu-Mureş Paraszka Boroka, solicitând în acelaşi timp instituţiilor abilitate ale statului 'să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea reprezentanţilor mass-media'.
04 Noiembrie 2022, 15:00
'Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie. Solicit instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare', a afirmat Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Societatea Română de Radiodifuziune a luat poziţie, vineri, printr-un comunicat de presă, în cazul declaraţiilor unui politician maghiar la Sfântu Gheorghe făcute la adresa angajatei Radioului Public Paraszka Boroka.
'În mesajul său, acesta spune: 'puteţi să o vedeţi pe Paraszka Boroka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem'. Politicianul a mai adăugat, cităm: 'asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar'. Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune', se arată în comunicat.
Faţă de cele arătate, Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept 'un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept', adăugând că 'declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă'.
'Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României', se mai spune în comunicat.
Totodată, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la 'spânzurarea' unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş.
Poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat după preluarea de către presa de limba română a unui articol din publicaţia Telex.hu, în care un politician al formaţiunii extremiste Patria Noastră (Mi Hazánk, n.r.) ar fi spus, referitor la jurnalista Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureş, că dacă 'maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns'.
Foto: pixabay