Primul centru Blue Dot din Capitală în sprijinul refugiaţilor ucraineni s-a deschis pe Calea Plevnei
Primul centru Blue Dot din Capitală s-a deschis pe Calea Plevnei, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, potrivit unui comunicat al UNICEF.
22 Iunie 2022, 14:55
Centrul de primire şi asistenţă refugiaţi de pe Calea Plevnei va răspunde nu doar funcţionalităţii de bază privind asigurarea găzduirii şi asistenţei refugiaţilor orientaţi de către autorităţile şi organismele competente, ci va deveni un complex de servicii pe termen mediu destinat copiilor şi familiilor din Ucraina, informeaz Agerpres.
Centrul va fi capabil să implementeze un model de intervenţie care să vizeze atât monitorizarea fluxurilor de refugiaţi la nivelul Sectorului 6, cât şi să asigure asistenţa acestora pe cele mai importante arii, astfel încât să reprezinte un real suport în procesul de integrare socială.
'Serviciile furnizate în acest spaţiu sunt de maximă importanţă pentru copiii care vin traumatizaţi din zonele de conflict şi au nevoie de siguranţă, hrană şi adăpost, dar şi de asistenţă medicală şi activităţi care să susţină incluziunea lor socială', a afirmat viceprimarul Sectorului 6, Mihaela Ştefan.
Dotările furnizate de UNICEF constau în obiecte de mobilier, echipamente IT, aparatură electrocasnică, kituri pentru activităţi educative şi recreative destinate copiilor găzduiţi. Centrul are o capacitate de 50 de locuri. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 asigură personalul specializat care gestionează şi oferă servicii în centru.
'Centrul Blue Dot din Sectorul 6 al Capitalei va furniza servicii esenţiale copiilor şi familiilor care s-au refugiat în România din calea războiului. Numărul refugiaţilor din Bucureşti care au nevoie de ajutor este ridicat, iar susţinerea este necesară pe termen mediu şi lung. Serviciile pe care le oferim în parteneriat cu DGASPC Sector 6 au menirea să asigure sprijin pe termen scurt şi să faciliteze incluziunea socială a copiilor şi a familiilor lor', a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Până în prezent, la nivelul unităţilor de cazare ale Sectorului 6 au fost găzduiţi peste 2.250 refugiaţi, dintre care peste 1.260 de adulţi şi peste 990 de copii.
Pe lângă centrele Blue Dot înfiinţate la principalele punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, UNICEF lucrează cu partenerii săi pentru a înfiinţa alte centre şi în alte localităţi din România, în funcţie de fluxul de copii afectaţi de situaţia din Ucraina. Scopul este de a conecta aceste centre între ele.
Pe termen mediu şi lung, organizaţia lucrează împreună cu autorităţi locale şi ONG-uri, astfel încât copiii care intră pe teritoriul României să fie înregistraţi într-o platformă online care să permită un management de caz eficient pentru cei mai vulnerabili dintre aceştia.
Foto: pixabay