Se pregătește un pachet legislativ privind plafonarea prețului la energie
Peste jumătate de miliard de euro e necesarul de subvenţii din această iarnă pentru căldura din marile oraşe ale ţării.
07 Noiembrie 2021, 13:11
O scrisoare a Asociaţiei Municipiilor din România, trimisă Guvernului, centralizează sumele cerute până acum de 25 de oraşe cu sisteme centralizate de distribuţie a energiei termice de la bugetul de stat, pentru a putea trece iarnă în condiţii suportabile. În acest context, premierul interimar, Florin Cîţu, spune că se pregăteşte pachetul legislativ privind plafonarea preţului la energie. Guvernul va aloca din Fondul de rezervă sumele de bani necesare oraşelor care furnizează căldură, astfel încât să plătească o parte din subvenţia la gigacalorie. Aceasta ar fi o soluţie pe termen scurt pentru a trece peste iarnă. Petruţa Obrejan ştie mai multe.
Tot mai multe municipii solicită Guvernului fonduri pentru subvenţia la gigacalorie. A fost recent, la Palatul Victoria, chiar şi o discuţie pe această temă şi premierul interimar, Florin Cîţu, le-a transmis edililor că această problemă va fi rezolvată şi vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului, însă trebuie gândită mai înainte o formulă prin care banii să ajungă exact acolo unde este nevoie, o formulă care să nu fie criticată de o unitate administrativ-teritorială sau alta, precizând că Ministerul Finanţelor urmează să definitiveze un proiect de hotărâre în acest sens şi să vină cu el pentru a fi discutat în şedinţa de guvern. Pe de altă parte, Florin Cîţu a explicat că acest demers este doar unul pentru moment, fiind însă nevoie de un plan pe termen mediu şi lung, astfel încât asemenea situaţii să nu mai aibă loc în anii următori. Premierul a precizat că banii care urmează să fie alocaţi către localităţi nu sunt pentru plata amenzilor sau a alor sume restante, ci doar pentru subvenţionarea gigacaloriei.
Florin Cîţu: „Vom subvenţiona o parte din gigacalorie din banii de la buget, vedem sumele exacte, pe asta vom mai discuta, dar asta nu este o soluţie pe termen lung, pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în acelaşi loc. Şi atunci aş vrea, împreună cu dumneavoastră şi cu primarii din /municipiile/ respective sau în oraşele respective, să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung, ca să nu mai avem această situaţie şi anul viitor. Să vedem cum putem să folosim resursele pentru investiţii sau ce acte normative trebuie să treacă ca să putem să vă permitem dumneavoastră să investiţi, să nu mai ajungem aici.”
Florin Cîţu mai spunea că înainte de a aloca aceste fonduri solicitate de municipii pentru subvenţionarea gigacaloriei, proiectul de hotărâre de guvern trebuie pus în concordanţă cu amendamentele la legea care plafonează preţul la energie şi gaze.
Florin Cîţu: „Subvenţia este plafonată pentru cei care sunt legaţi la sistemul de termoficare. deci ne uităm acum la acele măsuri, vedem dacă mai trebuie ceva suplimentar. Există cerere de la municipii, dar trebuie să le punem în concordanţă cu ceea ce a trecut prin Parlamentul României, să vedem care din acea sumă trebuie să fie susţinută de la buget; dacă e nevoie de toată sau doar o parte, pentru că o parte va fi susţinută prin acea lege. Va trebui să fie o formulă unitară, care va plafona sau va menţine pentru fiecare familie legată la termoficare acelaşi preţ la nivel naţional.”
În şedinţa de mâine a guvernului interimar se vor aduce modificări şi completări regulamentului de aplicare a Codului vamal şi vor fi aprobate deciziile de închidere a Minelor Uricani şi Paroşeni.
RADOR
Foto: Pixabay