Efectele fenomenelor hidrometeorologice din ulimele 24 de ore
Efecte ale fenomenelor hidrometeorologice au fost semnalate în aproape 40 de localităţi din 19 judeţe şi în Bucureşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
09 Iulie 2018, 10:55
"În ultimele 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a acţionat cu toate forţele şi mijloacele necesare în zonele afectate de inundaţii. Conform situaţiei centralizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte la nivelul a 38 localităţi din 19 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea) şi Municipiul Bucureşti. Efectivele ministerului afacerilor interne au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 250 de gospodării şi subsoluri, decolmatarea a 8 poduri/podeţe şi pentru degajarea copacilor care au fost doborâţi de vânt şi a acoperişurilor desprinse. Pe parcursul nopţii nu s-a impus măsura evacuării preventive a altor persoane şi nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice", relevă sursa citată.
Conform acesteia, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 7.00 se înregistrau întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul unei localităţi din judeţul Argeş însumând un număr de 332 consumatori. În prezent se acţionează cu o echipă în teren pentru remedierea defecţiunilor.
MAI anunţă că, până în prezent, cele mai afectate judeţe au fost: Alba - localitatea Şona, Covasna - localitatea Iarăş, Mureş - localitatea Vânători şi Sibiu - Ocna Sibiului.
Astfel, la Şona - judeţul Alba s-a intervenit pentru evacuarea apei din cinci case, 22 beciuri, trei obiective economice, 42 de gospodării, 30 de fântâni şi de pe două străzi. Au fost evacuate temporar 14 persoane, care au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Peste noapte au rămas evacuate 12 persoane, două s-au întors la locuinţele lor, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în localitatea Iarăş - judeţul Covasna forţele MAI au intervenit în sprijinul populaţiei, fiind afectate 31 de curţi, trei case, o anexă, şapte podeţe, 11 fântâni şi patru stâlpi de înaltă tensiune. În localitatea Băcel se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă, 13 subsoluri, opt fântâni şi două curţi.În localitatea Vânători - judeţul Mureş strada Valea Cărbunarilor a fost inundată, afectând 12 case, 25 de subsoluri şi 75 de gospodării. În prezent apa s-a retras.
În localitatea Ocna Sibiului - judeţul Sibiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 20 curţi. Pe parcursul zilei de duminică forţele MAI au intervenit şi în sprijinul populaţiei din localităţile Apoldu de Sus, Cornăţel, Sibiel şi Sălişte.
Alte intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuţi pe carosabil au mai avut loc în judeţele: Arad, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Municipiul Bucureşti (patru copaci căzuţi), precizează MAI.
"Pentru a asigura coordonarea misiunilor în sprijinul populaţiei şi pentru a evalua necesarul de tehnică de intervenţie care să fie dislocat din judeţele fără probleme, în cursul zilei de ieri, secretarul de stat Raed Arafat a monitorizat din teren intervenţiile în judeţele din Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Alba, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a supravegheat şi coordonat din teren intervenţiile din zona Moldovei", mai relevă sursa citată.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:republikanews .ro