Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după post şi în special pentru persoanele care au diverse afecţiuni medicale. Specialiştii ne sfătuiesc să ne stabilim porţii mici, pentru a ne putea bucura de festin alături de cei dragi.

20 Aprilie 2025, 11:44
Medicii ne recomandă să avem o alimentaţie echilibrată în perioada sărbătorilor pascale şi să nu abuzăm de carnea de miel. Medicul de familie Crenguţa Lambă explică: „Nu interzici nimic unui om într-o perioadă de sărbătoare, dar le recomand să fie prudenţi, să îşi adapteze cumva obiceiurile noastre culinare de Paşte la specificul bolii cronice, dacă suferă de diabet sau dacă suferă de boli cardiovasculare, dacă au anumite tratamente care presupun să nu mănânce sărat sau să nu mănânce gras, şi atunci să guste, să îşi adapteze porţii mici de mâncare, astfel încât să se simtă şi bine de sărbătoare, dar în acelaşi timp să fie conştienţi şi de menţinerea stării de sănătate. Mielul este un aliment pe care noi îl considerăm ca fiind foarte gras şi atunci orice boală cronică, mai ales la pacienţi mai vârstnici, poate să fie accentuată ca simptomatologie de un exces alimentar în privinţa consumului cărnii de miel.”
De asemenea, este indicat ca legumele şi fructele să nu lipsească din meniul de sărbătoare şi după masă să ne plimbăm în aer liber.
RADOR