Martirii din comuna Ip, comemoraţi de sute de localnici, autorităţi şi reprezentanţi ai bisericii
Sute de locuitori ai comunei Ip din județul Sălaj au participat vineri la comemorarea victimelor masacrului din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.
13 Septembrie 2018, 21:30
Atunci, 157 de localnici (bărbați, femei și copii) au fost ucişi de trupele horthyste. La manifestarile de comemorare de astăzi, alături de localnici, au fost prezenți și reprezentanţi ai bisericii, în frunte cu episcopul Sălajului, Preasfinţitul Petroniu, oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice.
Manifestările au debutat la cimitirul unde se află îngropaţi cei 157 de eroi-martiri, Preasfinţitul Petroniu susţinând, alături de un sobor de preoţi ortodocşi, un ceremonial religios dedicat sărbătorii creştine din data de 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci.
"Trebuie să nu lăsăm astfel de orori şi greşeli să se mai repete. Aşa cum spunea Nicolae Iorga, un popor care nu-şi cunoaşte istoria, este ca un copil care nu-şi cunoaşte propriii părinţi. Au avut loc şi aici şi în Treznea şi la Moisei lucruri oribile. Să ne rugăm ca Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit atunci, cu totul nevinovaţi. Pe călăi, Dumnezeu ştie unde sunt ei. Cu siguranţă nu sunt aproape de Dumnezeu, dar noi avem datoria, de la mai bătrân la cel mai tânăr, să cunoaştem istoria şi să nu dăm voie nimănui să mai facă ce s-a întâmplat aici în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940", a precizat, în cuvântul de la finalul slujbei, episcopul Sălajului.
Cei ce şi-au pierdut viaţa în toamna anului 1940 au fost apoi pomeniţi în cadrul unui parastas susţinut la monumentul pe care le sunt înscrise numele, în cimitirul din Ip, urmând depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Manifestarea a continuat la obeliscul eroilor, situat în centrul localităţii, unde slujba de pomenire a fost susţinută de un sobor de preoţi greco-catolici. Şi aici au fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea parlamentarilor, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Sălaj şi administraţiei locale.
"Nu trebuie să uităm tragediile de acum aproape opt decenii, de la Ip, dar şi din alte localităţi însă, fără a le diminua importanţa, putem afirma cu certitudine că ceea s-a întâmplat în acele zile nu caracterizează nici relaţii dintre români şi maghiari, ca naţii, şi cu atât mai puţin pe cele dintre românii şi maghiarii ce trăiesc împreună pe aceste meleaguri. (...) În acest context, mesajul meu nu poate fi decât un îndemn la unitate, pentru că trebuie să fim în primul rând sălăjeni şi nu în ultimul rând oameni. Doar împreună, cu toleranţă şi respect reciproc putem trece cu bine peste toate greutăţile, indiferent de naţionalitatea, religia sau apartenenţa politică", a declarat, la obeliscul eroilor, subprefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru.
În cadrul evenimentului, a poposit la Ip şi "Caravana Unirii", proiect iniţiat şi coordonat de Biblioteca Judeţeană Sălaj. De asemenea, elevi şi tineri din comună au susţinut un scurt program artistic, manifestarea încheindu-se cu tradiţională defilare a Gărzii de Onoare, constituite din militari, jandarmi şi pompieri.
Cele petrecute la Ip se înscriu în seria masacrelor antiromâneşti desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii ('Nemzetorseg') au ucis 157 de localnici români.
O manifestare similară a avut loc şi duminică, 9 septembrie, la Treznea, pentru comemorare a 93 de persoane ucise în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1940 de trupele horthyste, eveniment rămas în istorie ca "masacrul de la Treznea".
Sursa: Agerpres
Sursa foto: brasovultau.ro