În Bucovina muntoasă, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagă cum e asta a mea nu le-a povestit, decât...
Între Prut, Nistru și Dunăre pare să fie mai mult pește decât oriunde.
După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...
Încropeală iuțita de oboseală, de foame și de venirea serii, cine mai stă de mâncare, la vremea fânului și-a seceratului?
Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România-la Sf. Gheorghe-Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană și...
Temperamentală, explozivă și multiculturală, bucătăria oltenească ignoră vocile savante care o contestă până la a...
Madam Mioara din 2 Mai culege o grădină de roșii și ardei în timp ce fiu-său, Laurențiu, culege și el, din cealaltă grădină a...
Mai simplă (normal) decât cea regală, tuslamaua gloatelor (am căutat un sinonim la „populara“, dar „multimista“ și „gloatara“...
Între 1900 și 1948, în România au apărut, pe lângă nenumărate fascicole și broșuri cu tematică restrânsă, („101 găteli din...
Înspre dealurile vâlcene veți întâlni des o fiertură de lapte cu mărar, care se pune în toate-ciorbe, tocănițe, fripturi.
Mămăliga rămasă pe culiser (făcăleț) nu se mănâncă, că tragi a sărăcie sau faci gâlci. (Gorovei)
În Moldova, pe Siret și pe Prut, țăranii fac acest borș vesel cu o mână de plevușcă ca pretext.
E o seară groasă și întunecată ca o miere bătrână (fac ce fac și tot la gastro-comparații mă întorc-dar cu tot ce am mai bun:...
Pentru 40 minunate, dulci bucatele, sunt de trebuinta: 200 grame unt moale2 oua300 grame faina alba din grau greu de...
În Maramureș, „Mamaliga pe paturi“ este una din bucatele de sărbătoare cele mai răspândite și mai înghițite de urmașii...
Taină: Cică gorjenii habar n-au să pună smântână în mâncări, în schimb oltenii aceștia ai noștri, da, și e de bine.
Proviantul pentru 6 persoane :o paine neagra mica100 grame unt
Proviant : o caracatita de Dodecanez de circa 1 kilogramo ceapa mare150 mililitri ulei extravirgin de masline50 mililitri...
Până spre 1700, tazlaoanii făceau paturi cu napi, cu făină neagră de hrișcă (cereală care, ca și meiul sau bobul, dispare din...
Pentru o tava se cer : 400 grame faina fina200 grame unt400 grame zahar750 mililitri lapte (daca se poate, lapte de capra)
Esență de bunăstare moldovenească, borșul de găină a vindecat multe dimineți rănite de excese, mai ales dacă a fost însoțit...
Pentru zilele de post se cauta : o varza alba, sa zicem, de un kilogram200 grame orez albo ceapa rosie200 mililitri ulei de...
Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă...
Frumoasa si harnica Fatme, fata imamului din Bagdad, stia, ca nimeni alta, mermetul vinetelor umplute. Din fermecatele-i...
Se aduc din gradina si camara: 500 grame spanac400 grame faina grisata200 mililitri undelemn de masline extravirgin
De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de...
Nimeni n-ar putea dezlega destinul unui șnițel de varză ardelenesc de un Riesling de Rin și de Aiud în același timp.
Se aleg 10 bucăţi (asta vine cam un kilogram) de guşă de gâscă trăită bine, după dieta de la Strasbourg, şi se umple...
Proviantul este simplu, pentru 6 invitati: o paine neagra mica (neaparat neagra)100 grame de unt cu 70 % grasime (sau mai mult)
Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături...
Dupa numarul pelegrinilor, de sunt sase, 12 ardei grasi mici, de sunt doisprezece, 24 ardei dupa coloare diferiti, adicatelea...
Nu-i trebuia prea multă imaginație transhumantului hațegan sau vrâncean, aflat în vârf de munte și în august ploios, ca să...
Roșiile la Moldova, se fac în multe locuri: la Uricani, la Cotești, la Vutcani și Murgeni, la Iana, la Dealu Bujorului și...
Zahereaua pentru 6 comeseni: 500 g linte cu bobul mic, cu coaja subtire, sanatoasa, curatata de gargaritecam trei litri de...
Pentru 4 senatori , fara neveste sau ibovnice, se face trebuinta: 4 prepelite de curand rapuse150 grame ficati din alte...
E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut,...
După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...
Trebuitoare, dupa marimea scrumbiilor :La un kilogram scrumbii proaspat aduse din larg300 grame morcovi2 cepe mari500 grame...
Toti trimisi Inaltului Devlet la Hanul nogailor stiau-ajunsi pe taramul Hoardei de Aur se vor bucura de saslacul...
Proviant pentru 4 galengii :1 kilogram pastrama de oaie de pe dealurile Anatoliei500 grame fasole uscata (se da prim cuvant...
Fără de sfârșit sunt drumurile Balcanilor, în poveste! Și neasemuite sunt personajele care călătoresc pe aceste drumuri, în...
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc.
Numarul comesenilor, dupa grandoarea cocosului curatat : un cocos mic se socoteste la 800 grame, un cocos mare la 3-4...
Pe Valea Frumoasei - locul acela unic dintre munți unde îngerii dorm tolăniți în răcoarea luncilor fermecate, iar pletele li...
Se cer de la chelar pentru 6 comeseni :800 grame burta de vaca ( sau bou)100 grame unto ceapa mareun ardei gras rosu200 grame...
Mai la toate serbătorile teranul tăie o găină, un cocoș, cel puțin un puiu. E de notat că, în multe localități, teranii...
Am reprodus din „Cartea de bucate“ a doamnei Ecaterina colonel Steriad această uluitoare rețetă de început de secol, mai...
Pentru un singur comesean , nu prea infometat, de trebuinta sunt :200 grame calcan sau limba de mare200 grame vin albo ceapa...
Ai zice că e o supă clasic-europeană dacă n-ar fi câteva amănunte recalcitrante pe care nu știi de unde să le începi și cum...
Stranie mâncare ardelenească pe care moroșencele o fac cu lapte, iar moațele cu apă.
Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sârbușcă ori Sărbușcă. Nemtenii de urcă...