Ascultă Radio Antena Satelor Live

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a Conferinței Naționale a Punctelor Gastronomice Locale, integrată cu măiestrie în cadrul renumitului Festival Ivan Patzaichin. Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin, a anunțat această reuniune specială, în timpul unei intervenții la emisiunea “Viața la țară”, realizată de Violeta Anghel.

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Foto: Pixabay.com

Articol de Ramona Alexandrescu, 04 Septembrie 2024, 13:18

Desfășurat între 6 și 7 septembrie, evenimentul adună laolaltă gospodari de seamă, experți în arta culinară și pasionați de tradiții autentice, într-o celebrare a bucătăriei românești care promite să încânte toate simțurile.

Conferința explorează nu doar arta gătitului, ci și puterea sa de a modela cultura, de a păstra tradițiile vii și de a deveni un motor al turismului local. Inițiatorii, printre care se numără și Teodor Frolu, vor dezvălui direcții noi și inovatoare pentru punctele gastronomice locale, punând accent pe rolul acestora nu doar ca locuri unde se pot savura preparate delicioase, ci și ca adevărate bastioane ale tradiției.

Festivalul Ivan Patzaichin aduce un plus de culoare și dinamism conferinței, printr-o serie de activități captivante – de la spectaculoase demonstrații nautice, la concerte vibrante și ateliere educative pentru cei mici. Târgul dedicat punctelor gastronomice locale, va fi o încântare pentru gurmanzi, oferind vizitatorilor ocazia să savureze bucate tradiționale pregătite cu dragoste de gospodarii din Delta Dunării și din alte colțuri pitorești ale României.

Cu peste 450 de puncte gastronomice locale înregistrate pe întreg teritoriul țării, această mișcare capătă amploare, transformându-se într-un fenomen cultural și turistic de neignorat. Conferința de la Tulcea își propune să lanseze un nou concept captivant „Punctul de Gastronomie Locală, custode al tradiției locale” care îmbină, într-un mod unic, bucătăria tradițională cu arhitectura locală, portul popular și muzica specifică zonei.

Pentru cei care ajung în județul Tulcea în acest final de săptămână, evenimentul promite o aventură gastronomică autentică, o călătorie înapoi în timp, printre gusturile copilăriei și tradițiile culinare românești, toate prezentate într-o formă de excepție, a mai adăugat Teodor Frolu.

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte