Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și inconfundabilă. Cu o moștenire culinară ce își are rădăcinile în vechile tradiții românești, această pitorească localitate di Mureș încântă papilele gustative ale vizitatorilor săi.

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Foto: commons.wikimedia.org

30 Aprilie 2024, 11:01

Mămăliga cu 'lapce fiert', mămăliga cu brânză şi papă, mămăliga 'tocşită' şi, ca desert, prăjitura de mălai făceau parte, în trecutul nu foarte îndepărtat, din alimentaţia de bază a localnicilor din comuna Sânpetru de Câmpie, situată în Câmpia Transilvaniei, la circa 40 de kilometri de Târgu Mureş, informeaza Agerpres.

'Alimentaţia sânpetrenilor era formată din mese cu mai puţine grăsimi şi cu mult mai sănătoase decât cele din zilele noastre. Dimineaţa: mămăligă cu 'lapce fiert', mămăligă cu brânză şi papă. Mămăliga 'tocşită' se prepară astfel: într-o cratiţă, unde se punea puţin ulei, se punea un strat de mămăligă, apoi un strat de brânză, în total 3-4 straturi, se lasă la foc moale, până ce brânza începea să se topească. În unele zone, mămăliga 'tocşită' se mai numeşte 'topcit' sau 'pătură'. La amiază se servea o 'zamă', adică o ciorbă cu sau fără carne, iar seara mămăligă 'cu ce dă Dumnezeu'. Pe timp de iarnă, când zilele erau mai scurte, se serveau, de obicei, două mese: prima la orele 9,00 - 10,00, iar a doua la orele 16,00 - 17,00. În zilele de miercuri şi vineri şi uneori şi în posturile mari se postea de la mic la mare. Se găteau mâncăruri fără carne: baraboi în laboş (cartofi la tigaie - n.r.), borş de baraboi 'în pielea lui', borş de fasole, cureci pârgălit (varză călită - n.r.), tocană de ceapă, compot de prune uscate sau de corobeţe (fructe tăiate felii şi puse la uscat - n.r.). Pe timpul iernii se mai consuma păsat cu 'lapce' sau cu brânză', a declarat pentru Agerpres, profesorul Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din zonă.

Vestea bună, ne spune profesorul, este că mulţi localnici încep să se reîntoarcă la vechile tradiţii culinare, în special în posturile de peste an, întrucât există foarte multe reţete care pot fi adaptate.

Pâinea se prepara din făină de la 'pceatră', adică din făină neagră, iar pentru o familie numeroasă, femeia făcea de două ori pe săptămână în cuptor.

Printre mâncărurile specifice zonei, în perioada verii, când majoritatea locuitorilor erau angrenaţi în munca de la câmp, mâncarea de bază era 'zama', denumirea populară pentru ciorbe şi supe.

Pentru desert, oamenii locului preferau prăjitura de mălai, care se face şi astăzi, atât varianta de post, cât şi cea de dulce.

Prăjitura din făină de porumb, specifică zonei Transilvaniei, poate fi preparată atât pentru zilele de post, cât şi pentru perioadele când se mănâncă 'de dulce', fiind mereu un desert delicios şi aspectuos.

Pentru varianta de post a prăjiturii se renunţă la ouă şi smântână sau brânză şi se poate introduce margarina.

Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic