Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de platforma online weareromania.com.

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Foto: afișul evenimentului

20 Octombrie 2024, 21:30

Evenimentul a început vineri seara, cu un meniu special pregătit de Ileana Branişte, printre preparate regăsindu-se alăturări de bucate tradiţionale mai rar întâlnite în Deltă, ca de exemplu lapţi şi icre cu pudră de alge sau tochitură de porc cu midii.
'Mi se pare că gastronomia dobrogeană este într-o auto-limitare. În bucătărie mi se spunea de exemplu că sarmalele de berbecuţ nu sunt dobrogene. Dar ele sunt turceşti, iar Dobrogea este o zonă în care au locuit turci, chiar dacă marele nostru egalizator, Ceauşescu, a distrus tot ce înseamnă local, am spus că trebuie adus în discuţie fix acest patrimoniu cultural, ca o provocare', a declarat, pentru AGERPRES, Ileana Branişte.
Congresul regional a presupus atât discuţii pe tema turismului, cât şi o expoziţie cu produse realizate în Dobrogea care promovează obiective istorice şi specii de floră şi faună reprezentative pentru judeţul Tulcea.
'Brânza noastră este premiată cu medalia de aur de către Federaţia naţională a degustătorilor. Pe partea de brand, ne-am axat pe cetăţi precum Enisala, Dinogeţia şi se vând mai bine. Pe acidofile, iaurt, smântână, chefir, sana, avem câte o floare din Munţii Măcinului', a declarat reprezentantul societăţii care are fermă în satul tulcean Traian, Emil Herţea.
Printre produsele bio prezente zilele acestea la expoziţia cu vânzare prilejuită de eveniment au fost şi sarmale murate, publicul putând cumpăra inclusiv cărţi dedicate gastronomiei.
'Încercăm să tuşăm ce înseamnă identitatea gastronomică locală, regională, ca parte a unui brand de ţară, ca o componentă importantă a unei destinaţii turistice. Statisticile mondiale arată că enorm de mulţi turişti fac turism gastronomic, nu doar muzeal-cultural, iar gastronomia are o componentă culturală extrem de importantă', a declarat unul din organizatorii evenimentului, Cosmin Dragomir.
La eveniment participă jurnalişti şi influenceri din România în domeniul turismului, invitaţi de Organizaţia de management al destinaţiei turistice Tulcea. AGERPRES

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi