Avocado – fructul exotic ce poate înlocui carnea
Avocado este un fruct pe care îl găsim permanent, în toate marile lanţuri de magazine. Încă prea puţin cunoscut la noi, acest aliment cu coaja verde închis şi cu miezul untos este printre cele mai sănătoase din lume.
18 Septembrie 2015, 05:31
Originar din America Centrală, este cunoscut şi sub numele de para-aligator. Creşte într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare şi de căldură, pe care le găseşte doar în climatele tropicale.
În Europa şi în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele. De ce? Pentru că, pe de o parte, este foarte hrănitor, rivalizând cu carnea, iar pe de altă parte este foarte sănătos pentru organism.
Gustul şi consistenţa lui aduc aminte de cele ale untului, iar aroma sa seamănă mai degrabă cu cea de nuci sau de migdale, fiind la fel ca şi acestea, foarte bogat în uleiuri. În zona sa de origine, adică partea centrală şi de sud a Mexicului, el este folosit ca aliment de bază încă de acum 7000 de ani. Aztecii numeau acest fruct “ahuacatl”, iar conchistadorii spanioli au transformat denumirea aztecă în “aquacate”, care a devenit apoi avocado.
Cum preparăm avocado
Pentru a-l putea prepara corespunzător, este necesar, mai întâi de toate, ca fructul să fie de o calitate foarte bună. Aşadar, este important să nu aibă părţi înnegrite sau foarte moi, cu consistenţă gelatinoasă. Cele mai bune sunt fructele cu coaja intactă, strălucitoare, care par a atârna mai greu în raport cu mărimea lor. Apoi, este foarte important, atât pentru gust cât şi pentru calităţile sale nutritive, ca avocado să fie suficient de copt.
De obicei, în comerţ se găsesc fructe crude, care trebuie lăsate câteva zile să se coacă. Gradul de coacere se poate testa apăsând puţin coaja cu degetul: dacă degetul lasă o urmă uşoară, atunci fructul este copt; dacă nu, va mai fi lăsat câteva zile până va putea fi consumat. Fructul crud poate fi ajutat să se maturizeze mai repede punându-l într-o pungă de hârtie. Fructele de avocado, odată coapte, trebuie consumate în maximum 1-2 zile. Dacă puneţi în frigider un avocado crud, veţi stopa procesul de coacere.
Pasta de avocado
Este modul de preparare cel mai simplu şi cel mai sănătos. Coaja fructului va fi îndepărtată, iar ceea ce rămâne se va tăia în două, scoţând sâmburele tare. Pulpa rămasă va fi bine zdrobită cu mixerul sau cu furculiţa, în piureul astfel format punându-se şi un căţel de usturoi pisat, zeama de la jumătate de lămâie şi două linguri de ulei virgin de măsline. Totul se amestecă foarte bine, iar la sfârşit se adaugă sare după gust.
De regulă, pasta de avocado se consumă unsă pe pâine, la micul dejun, sau ca aperitiv la prânz.