CJURNALUL.RO - e alimente consumăm și cum le combinăm în perioada de post religios
Omul este omnivor și o dietă naturală este una omnivoră. Totuși, corpul nostru are capacitatea să trăiască și renunțând la anumite grupe alimentare esențiale, cum ar fi carnea sau produsele animale.
11 August 2015, 06:16
Anumite rezerve de vitamine si minerale pot fi suficiente pentru mai multi ani de dieta exclusiv vegetariana. Pentru anumiti oameni acest lucru este benefic pentru sanatate, atat pentru cea fizica dar mai ales pentru cea psihica”, este de parere nutritionistul Cristian Margarit.
Pe langa cei care tin post religios in ultimii ani prinde teren si la noi modul de alimentatie vegetarian si vegan, cu diverse trepte intermediare. Sunt oameni care nu mai vor sa manance carne rosie dar mananca peste, oua si lactate pe langa produse vegetale.
O categorie ramane doar cu lactate, oua si vegetale. Altii decid sa scoata orice produs de origine animala din dieta, fie el obtinut prin sacrificarea animalului sau nu. Eliminand alimentele de origine animala se reduce aportul de toxine acumulate in lantul trofic precum si hormonii de origine animala din alimentatie.
Vegetalele au, in medie, un pH mai ridicat si pot contracara aciditatea excesiva data de stress, alimente de origine animala (excesul de carne, prajeli), diverse boli, efort fizic. De asemenea, continutul de enzime este pastrat intact in produsele vegetale crude. Acest lucru ajuta in unele cazuri la detoxifiere si la o echilibrare metabolica.
Iata principalele grupe de alimente pe care le putem folosi intr-o dieta vegetariana:
Nuci, seminte, alune Nucile (care cresc in copaci sau arbusti: nuci, caju, braziliene, alune de padure, migdale) contin si cantitati mari de grasimi, fibre, vitamine liposolubile. Arahidele nu intra in aceasta categorie si trebuie evitate, chiar daca sunt ieftine.
Nucile se consuma ca atare, crude sau inmuiate in apa. Macinarea sau transformarea lor in pasta/unt expune grasimile oxidarii si este utila doar daca se face imediat inainte de a fi mancate. Prajirea distruge substante nutritive utile si produce compusi toxici.