CLICKSANATATE.RO - Care produs este mai sănătos: untul sau margarina?
Untul se obţine din grăsime animală, în timp ce margarina se produce din grăsimi vegetale. La prima vedere, ai putea crede că margarina este mult mai sigură pentru sănătate, comparativ cu untul. Dar, experţii în nutriţie, te contrazic.
25 Iunie 2016, 13:18
Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit şi unt clarificat (ghee), conţine 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.
Untul clarificat ghee poate fi folosit şi la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanţe toxice pentru organism. Totuşi, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conţin mai puţin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.
Margarina, grăsime modificată chimic
În comparaţie cu untul care este obţinut din ingredienţi naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic.
Citește mai mult despre acest subiect AICI.