CLICKSANATATE.RO - Consumul des de alcool: de la ficat gras la ciroză și cancer
Ficatul și creierul, dar și pancreasul, sistemul nervos și inima au de suferit de pe urma consumului de alcool pe perioade lungi, un alt risc deloc de neglijat fiind cel de apariție a cancerului.
22 Februarie 2016, 10:23
FICATUL este unul dintre organele care au cel mai mult de suferit din cauza consumului de alcool. Cei care beau cantități mari, pe perioade lungi, se confruntă cu diverse tulburări hepatice, iar în cazuri grave, ficatul este afectat ireversibil.
STEATOZA HEPATICĂ sau ficatul gras. Consumul de alcool favorizează acumularea de grăsimi în celulele hepatice. Acest lucru se produce la câteva zile după un consum excesiv de alcool. În acest stadiu, când celulele ficatului nu sunt încă afectate, se poate acționa prin reducerea cantității de alcool sau, evident, prin evitarea lui.
HEPATITA ALCOOLICĂ. Atunci când celulele hepatice sunt lezate, se produce o inflamație la nivelul ficatului. Afecțiune gravă, ce precede ciroza, hepatita alcoolică se manifestă prin icter, lichid în abdomen (ascită), dureri de burtă, greață, vomă, oboseală.
CIROZA survine la 10-15 ani de consum în exces zilnic de alcool. În cadrul acestei complicații, celulele hepatice se distrug progresiv, fiind înlocuite de un țesut cicatriceal, de fibroză sau de noduli. Ciroza poate fi însoțită și de varice esofagiene, care, prin rupere, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, este nevoie de transplant hepatic.