Copilul tău începe grădinița la toamnă? Cum îl poți pregăti pentru o integrare mai ușoară
Începerea grădiniței este un moment important în viața copilului tău, fiind unul dintre primele examene ale vieții. Spun aceasta întrucât, de foarte multe ori, abia după integrarea în colectivitate devin vizibile nu numai deficiențele în educația copilului, dar mai ales întârzierile în dezvoltarea lui.
15 Iunie 2016, 07:32
Relationarea cu alti copii si, mai ales, respectarea regulilor de grup sunt o adevarata provocare pentru copiii care nu au apucat sa isi dezvolte corespunzator competentele necesare. Nu putini sunt si aceia care accepta greu separarea de mama, chiar si pentru perioade scurte, si traiesc momentul despartirii de dimineata ca pe o drama.
Care sunt avantajele integrarii in gradinita?
In general, gradinita aduce o schimbare in bine a copilului, vizibila in scurt timp pentru intreaga familie. Micutul devine mai comunicativ, dezvoltandu-si vocabularul. Isi imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei, invata sa relationeze adecvat cu alti copii, sa se conformeze normelor vietii de grup si sa respecte instructiunile din ce in ce mai complexe ale unui adult.
In plus, achizitioneaza intr-un mod organizat si sistematic conceptele de baza (ex: forme, culori, marimi etc), functiile principale ale gandirii (comparatii si diferente, categorizari, analogii etc) si incepe sa isi exerseze abilitatile pregrafice, de desenat, care stau la baza competentelor de scris-citit de mai tarziu.
Nu in ultimul rand, copilul incepe sa devina independent: se imbraca si dezbraca singur, se incalta, mananca fara ajutor, merge la toaleta si se spala pe manute etc.
Acesta este un capitol important la care multi copii sunt deficitari, urmare a stilului parental hiperprotectiv din primii 2 – 3 ani de viata.
Acesti copii prezinta riscul de a se adapta mai greu momentului inceperii gradinitei, fiind pusi dintr-o data in situatia de a face singuri o multime de lucruri cu care nu au fost obisnuiti.