De ce scrâșnim din dinți: cauze și tratament
Bruxismul este o parafuncție a aparatului masticator caracterizată prin scrâșnirea, frecarea sau încleștarea dinților, în timpul nopții sau în timpul zilei. Aceasta provoacă disconfort, durere și distruge dentiția.
11 Iulie 2018, 16:45
De aceea, este important să cunoști cum poate fi prevenit și tratat.
Cum îți poți da seama că ai bruxism?
Dr. Jona Yousif - doctor în estetică facială și dentară: Dacă vorbim despre bruxismul care apare în timpul somnului, există un prim semn. Pacienta se trezește dimineața cu o durere la nivelul articulațiilor, numită ATM – articulația temporo-mandibulară, are fața obosită, iar trăsăturile par mai înăsprite ca de obicei. În plus, simte o foarte mare greutate când deschide gura. Acestea sunt principale semne care apar
Deseori, partenerul de viață poate fi cel care depistează bruxismul, deoarece aude cum persoana scrâșnește dinții în timpul nopții, sunetul fiind unul puternic. De aceea, în multe cupluri această problemă poate crea reale conflicte. Un alt semn, dar de care îți poți da seama în timp, spre deosebire de celelalte, este micșorarea dimensiunii dinților și eroziunea smalțului.
De ce este periculos?
Dr. Jona Yousif: Este periculos din cauza motivelor menționate anterior, dar și pentru că strică mușcătura. Bruxismul nu apare la un dinte, ci la întreaga dantură, consecința fiind dinții tociți. În cazurile grave, medicul dentist este obligat să scoată nervii dentari, deoarece pacientul se trezește și cu o durere acută, ca apoi să îmbrace dinții, pentru a-și recăpăta forma inițială.
Cum trebuie procedat când pacientul află care are bruxism?
Dr. Jona Yousif: La început, putem să rezolvăm totul cu ajutorul gutierelor, realizate special, din plastic dur, pe care pacientul le poartă pe timpul nopții pe o singură arcadă, cea superioară sau cea inferioară. Deoarece gutiera este realizată dintr-un plastic gros, rămâne o distanță între partea de sus și partea de joc și atunci când pacientul închide gura.
El nu mai pune presiune pe dinți, iar mușchiul se mai relaxează și nu mai ajunge la contracție maximă. Sunt însă și pacienți care nu suportă gutierele, încât trebuie găsite alte formule de tratament.
Află cum poate să fie tratat bruxismul AICI
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli