Diete eficiente după vârsta de 40 de ani
Un plan de dietă pentru un bărbat sau o femeie ce a depășit vârsta de 40 de ani pare surprinzător de similar cu un plan de dietă pentru o persoană mai tânără sau mai în vârstă. Amănunte despre alimentația potrivită:
20 Septembrie 2018, 21:44
În această etapă ocupată din viața ta, folosirea unei diete ușoare și flexibile te va ajuta să ai grijă atât de obligațiile familiei, cât și de tine. Află ce diete sunt eficiente după 40 de ani potrivit YVE.ro !
• Nevoile calorice
În general, nevoile tale calorice scad în momentul în care ai trecut de vârsta de 20 sau 30 de ani. Motivele acestei scăderi includ metabolismul mai lent și tendința de a deveni mai puțin activ și mai sedentar pe măsură ce îmbătrânești. Un bărbat în vârstă de 40 de ani are nevoie de 2400 de calorii pe zi dacă este sedentar și de până la 2800 de calorii dacă practică în mod regulat exerciții fizice.
Femeile sedentare la vârsta de 40 de ani necesită 1800 de calorii zilnice, iar femeile active din punct de vedere fizic de 40 de ani au nevoie de 2.200 de calorii. Pentru a pierde în greutate la vârsta de 40 de ani, trebuie să reduci aportul de calorii cu cel puțin 500 de calorii pe zi, ceea ce te va ajuta să pierzi aproximativ 1 kg în fiecare săptămână.
• Condiții speciale privind vârsta
La vârsta de 40 de ani, este posibil să ai un risc mai mare de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau niveluri ridicate de colesterol. O dietă sănătoasă necesită evitarea excesului de zahăr, minținerea greutății în parametrii normali, consumarea unei cantități adecvate de fibre și a unei cantități de nu mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi. Întregul regim alimentar în stare neprocesată îți va oferi nutrienții de care ai nevoie, fără aditivi inutili.
• Mic dejunul și snack-urile
Bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani pot începe ziua cu un bol de fulgi de orez cu fibre mari sau cu 3/4 cești de cereale mărunțite. Oricărei opțiuni i se poate alătura laptele degresat pentru a ajuta la satisfacerea necesarului de calciu de la 800 până la 1000 mg în fiecare zi. Evitați să consumați ouă zilnic la micul dejun dacă medicul dumneavoastră va spus să vă limitați aportul de colesterol.
Specialiștii au demonstrat faptul că colesterolul dintr-un ou are mai mult de 100% din doza de colesterol recomandată adulților cu colesterol ridicat. Puteți consuma albușuri de ou sau ouă cu zero colesterol dacă preferați ouăle gătite pentru micul dejun. De asemenea, este recomandat să consumați sucuri naturale, cu conținut scăzut de sodiu, migdale sau nuci nesărate, fructe crude sau legume tăiate cu humus de casă, bastoane de sodiu cu conținut scăzut de sodiu sau iaurt.
• Prânz și cină
Mâncărurile bogate în fibre vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să vă mențineți nivelul de colesterol sub control. Prânzurile în fugă, pentru un părinte ocupat, includ orez brun și legume, sandvișuri cu pui și muștar pe o pâine integrală de grâu 100% sau salate cu oțet balsamic.
Cinele sănătoase, cu consum redus de calorii, includ porții mici de paste cu sosuri pe bază de roșii, fructe de mare la grătar și legume fierte, carne de pui și cartofi dulci sau spanac și salate de couscous.
Faceți o plimbare după prânz sau cină pentru a vă ajuta screșteți rata metabolică și să ardeți calorii. Dacă sunteți o femeie de peste 40 de ani, mersul pe jos vă poate ajuta să vă mențineți densitatea osoasă în scădere pe măsură ce îmbătrâniți.
Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă