Ghimbirul, afrodiziacul ideal care arde caloriile
Cunoscut din Antichitate, ghimbirul a trecut de mai multe ori în uitare pentru a reveni la mare preț, datorită proprietăților lui de excepție. Astăzi, este cultivat în toate regiunile tropicale și subtropicale.
16 Iulie 2018, 09:19
În același timp mirodenie și medicament, ghimbirul și-a găsit, deja din timpul Greciei Antice, drumul din India spre Europa, iar, mai apoi, în Evul Mediu, era la mare preț în Veneția, unde produsele aromatice erau prețuite în aur.
În secolul al XV-lea, turta dulce presărată cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire și respect.
Avand nevoie de un climat tropical, ghimbirul a fost cultivat la inceput in China si in India, extinzandu-se rapid in toata Asia musonica, zona numita de primii calatori, pe drept cuvant, Tara Mirodeniilor.
Principalul producator a ramas insa India, cu o productie ce acopera 50% din recolta mondiala, dar ghimbirul din Jamaica se remarca prin calitatea lui de exceptie.
Ghimbirul, Zinghiber Officinale, facand parte din familia Zinghiberaceae, are nume apropiate in majoritatea limbilor moderne, Ginger in engleza, Gingembre in franceza, Ingwer in germana, Zenzero in italiana sau Jengibre in spaniola.
Numele provine din limba sanscrita in care shringavera desemna forma coarnelor de cerb cu care seamana rizomul de ghimbir.
Cu toate ca numele a ajuns la noi prin grecescul zinghiberis si apoi latinescul zingiber, in greaca de astazi este numit piperoriza, adica radacina de piper, datorita gustului iute al rizomului de ghimbir.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli