Miracolul din pătrunjel: Beneficii și întrebuințări
Pătrunjelul este una dintre cel mai cunoscute plante din lume. Numele derivă din cuvântul grecesc petroselinon, care înseamnă "țelină roșie". Este o plantă bienală care creste în grădină an după an, odată sădită.
02 Iulie 2018, 08:41
Conținutul său de vitamina K este ceea ce impresionează cu adevărat.
De asemenea, cantitatea de vitamina C pe care o conține este de trei ori mai mare decât cea găsită în portocale.
Pătrunjelul mai este bogat în alți nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina A, fier, cupru și acid folic si conține de două ori cantitatea de fier din spanac. (PM)
Gustul delicios si vibrant alaturi de uluitoarele proprietati vindecatoare ale patrunjelului sunt adesea ignorate in favoarea rolului sau de condiment. Bogat in nutrienti, patrunjelul poate fi cumparat din aproape orice market local.
Patrunjelul este cea mai populara iarba din lume. Printre nutrientii pe care ii furnizeaza patunjelul se numara vitaminele K, A si C, acid folic si fier. In plus, contine 0 calorii.
Patrunjel Beneficii pentru sanatate
Cateva frunzulite de patrunjel au un rol mult mai important decat o decoratiune pe o farfurie. Planta contine doi componenti mai putin obisnuiti care furnizeaza beneficii unice pentru sanatate. Primul, este uleiul volatil, iar in cazul celui de-al doilea vorbim despre flavonoide.
Studiile au demonstrat ca uleiul volatil inhiba formarea tumorilor, in special la plamani. De asemenea, s-a observat ca activeaza enzima glutation care ajuta atasarea molecula de glutation de moleculele oxidate care, lasate singure, te-ar putea imbolnavi. Activitatea uleiului volatil din patrunjel este excelenta cand vine vorba despre protejarea impotriva unor tipuri de agenti cancerigeni.
S-a descoperit ca flavonoidele din patrunjel au functii antioxidante care previn distrugerea celulelor de catre radicalii liberi. In plus, s-a demonstrat ca extractele din patrunjel cresc capacatatea antioxidanta a sangelui.
Pe langa uleiul volatil si flavonoide, patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si vitamina A, care ajuta la prevenirea multor afectiuni.
Vitamina A are o multime de functii diferite. In primul rand este un atioxidant solubil care neutralizeaza radicalii liberi din corp. Iar un nivel ridicat de radicali liberi contribuie la dezvoltarea a numeroase boli precum ateroscleroza, cancerul la colon, diabet si astm. Aceasta poate fi si explicatia motivului pentru care oamenii care consuma alimente bogate in vitamina C au un risc mai scazut de a se imbolnavi.