Modificări ale pielii care trebuie să te trimită la medic
Pielea este una din primele părți ale organismului nostru care ne "atenționează" asupra prezenței unei boli sau ne arată efectele unui stil de viață nesănătos - prin uscăciune, iritații, descuamare sau infecții.
10 Iulie 2018, 08:47
Este bine să știi când e cazul să reacționezi la semnale și să apelezi la un medic dermatolog.
Pielea se regenerează continuu pe parcursul vieții, un proces care încetinește însă odată cu vârsta. Pe lângă protecția corpului, pielea are și funcția de a ajuta la reglarea temperaturii acestuia. Când vasele de sânge de la suprafața pielii se dilată, se pierde mai multă căldură, iar când vasele de sânge se contractă, căldura corpului se conservă.
Pielea conține și multiple terminații nervoase senzoriale, care pot detecta atingerile ușoare, presiunea prelungită, răceala, căldura sau durerea. Când țesutul este afectat sau rănit sunt stimulați receptorii durerii, care eliberează substanțe chimice ce determină iritarea și inflamarea pielii.
Este bine să luăm în serios orice semnal pe care ni-l transmite pielea. Dacă nu este vorba de o tăietură ușoară sau de coșuri superficiale, o consultație la medicul dermatolog este întotdeauna utilă, pentru că tratamentul e specific fiecărei boli în parteArsurile, cicatricile și crăpăturile
• Arsurile
Pielea încălzită la mai mult de 49 °C se va arde. Arsurile sunt clasificate astfel: de gradul 1, de gradul 1 și 3, ultima fiind cea mai serioasă. Cele de gradul 2 sau 3 afectează peste 10% din suprafața corpului, iar efectul poate fi șocul clinic, cu pulsul crescut și tensiunea scăzută.
Arsurile pot apărea și în urma contactului cu chimicalele sau curentul electric. Cu excepția arsurilor superficiale, toate arsurile trebuie văzute de medic.
• Cicatricile cheloide
O cicatrice cheloidă este o zonă de țesut tare de pe o cicatrice, care se formează din cauza unei producții excesive de colagen de către pielea rănită. Se recomandă vizita la dermatolog.
• Crăpăturile
Spălatul frecvent cu săpun și contactul cu chimicalele din unele produse de curățenie pot afecta stratul cornos exterior al pielii, provocând crăparea excesivă a acesteia. Pentru a calma pielea crăpată a mâinilor, usucă-le cu grijă și folosește o cremă de mâini fără parfum.
Când speli vase sau haine sau când utilizezi chimicale sau înălbitori, e bine să folosești mănuși de protecție. Dacă ai luat toate aceste măsuri, dar pielea rămâne în continuare crăpată, atunci e cazul să consulți urgent un dermatolog.
Bolile inflamatoare
Bolile inflamatoare ale pielii provoacă de obicei roșeață, umflături, mâncărimi. Iată câteva dintre ele:
• Dermatita – termenul cuprinde mai multe feluri de iritații ale pielii, provocate uneori de alergii
Află ce alte modificări ale pielii trebuie să te îngrijoreze AICI
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli