Murăturile: sănătatea la borcan!
Murăturile nu sunt doar o tradiţie culinară, o îmbogăţire a meselor din sezonul rece, ci şi un cocteil magic pentru organism, cu beneficii nenumărate! Iată de ce este mai mult decât indicat să mâncăm murături.
22 Noiembrie 2018, 11:10
Murăturile obţinute cu apă şi sare sunt cele mai puternice şi ieftine probiotice naturale. Pot fi făcute în orice moment, nu neapărat toamna, şi consumate tot timpul anului.
Pentru a nu exagera cu consumul de sare, cea mai simplă reteţă de murături în saramură se face prin păstrarea proporţiei de 1 lingură de sare grunjoasă de calitate (Himalaya, sare de mare, sare neagră) la 1 litru de apă.
Apa astfel sărată se toarnă în borcane de sticlă peste legumele sau fructele care urmează să fie murate. Pentru aromă, dar şi cu rol de conservant, se adaugă hrean proaspăt, crenguţe de vişin, boabe de muştar şi piper, tulpini uscate de mărar şi căţei de usturoi.
Procesul de fermentare se face ţinând borcanul la soare timp de 2-3 zile, timp în care compoziţia se agită zilnic. Se păstrează într-un spaţiu răcoros şi uscat, ferit de razele soarelui, sau în frigider, atunci când dorim consumul imediat.
Procesul de fermentare
Prin procesul de lactofermentare prin care trec fructele şi legumele în drumul lor spre murare, bacteriile bune transformă amidonul şi zaharurile naturale în acid lactic.
Alimentele fermentate reînsămânţează flora digestivă cu bacterii benefice (probiotice, bacterii care susţin viaţa). În plus, prin procesul de fermentare este potenţat conţinutul nutritiv al alimentelor.
Rolul probioticelor în organism
Probioticele acţionează pe două planuri. Au efecte asupra sistemului digestiv, prin combaterea constipaţiei şi prevenirea apariţiei diareei.
Consumul lor protejează ficatul şi creşte absorbţia mineralelor, în special a calciului, fierului şi magneziului. Probioticele echilibrează microbiomul.
Microbiomul (sau „creierul din burtă“, aşa cum este denumit de Fabrice Papillon în cartea Creierul din burtă) este un conglomerat format din peste 1.000 de specii de bacterii diferite şi cântăreşte peste două kilograme.
Citeste continuarea pe KFETELE.RO