Oboseala excesivă! Ce este HIPERSOMNIA și cum se poate trata
Hipersomnia este o afecțiune neurologică marcată de o nevoie insațiabilă de a dormi care nu este ușurată de o noapte de odihnă. Persoanele cu hipersomnie se simt excesiv de obosite în timpul zilei. Află mai mult:
04 Iunie 2018, 09:35
Ele pot să adoarmă în orice moment, de exemplu, la locul de muncă sau în timp ce conduc. Cei care suferă de hipersomnie au dificultăți în timpul zilei deoarece sunt obosite frecvent, ceea ce poate afecta concentrarea și nivelul de energie.
Simptomele principale sunt somnul prelungit și somnolența excesivă în timpul zilei.
Această afecțiune este mai prevalentă la bărbați decât la femei, afectând aproximativ 5% din populație.
Există mai multe cauze potențiale de hipersomnie, printre care:
- somnolență în timpul zilei și apnee în somn (întreruperi ale respirației în timpul somnului)
- odihna in timpul nopșiii este insuficientă
-obezitatea
- abuzul de alcool
- scleroza multiplă sau boala Parkinson
- medicamente de prescripție, cum ar fi antihistaminice
- genetică (având o rudă cu hipersomnie)
Hipersomnia poate fi o condiție primară sau o condiție secundară.
Hipersomnia primară survine fără prezența altor condiții medicale. Singurul simptom este oboseala excesivă. Hipersomnia secundară se datorează altor afecțiuni medicale. Acestea pot include apnee în somn, boala Parkinson, insuficiență renală și sindrom de oboseală cronică.
Hipersomnia nu este același lucru cu narcolepsia, o afecțiune neurologică care provoacă atacuri bruște de somn neprevăzute în timpul zilei.
Persoanele cu hipersomnie pot sta treaze, dar se simt obosite. (PM)
Mulți oameni se confruntă cu probleme de oboseală excesivă, după perioade în care dorm foarte puțin sau au somnul întrerupt în timpul nopții. Totuși, atunci când chiar și după un somn de șapte- opt ore pe noapte apar episoade frecvente de somnolență în timpul zilei, este vorba despre o afecțiune cunoscută ca hipersomnie.
Aceasta poate cauza probleme, pentru că afectează capacitatea oamenilor de a munci, de a merge la școală și chiar de a conduce vehicule și utilaje.
Pe lângă starea de somnolență prelungită, printre simptomele hipersomniei se numără adormirea frecventă în timpul zilei, dificultatea la trezire, starea de confuzie în timpul zilei. Persoanele care suferă de această afecțiune dorm uneori și 9 ore și nu se trezesc odihnite și chiar dacă trag un pui de somn în timpul zilei nu reușesc să înlăture oboseala.
Hipersomnia poate fi acută, atunci când durează o lună sau mai puțin, subacută, atunci când problemele persistă până la trei luni și cronică, atunci când ele se întind pe mai mult de trei luni.
Afla care sunt cauzele si cum se trateaza hipersomnia pe JURNALUL.RO