Riscul de crize cardiovasculare apare între orele 6 şi 9
Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, afectează milioane de oameni, inclusiv copii și adolescenți. Mai mult de unul din patru adulți suferă de hipertensiune arterială.
21 August 2018, 12:17
Hipertensiune arterială este o afecțiune gravă care apare atunci când forța sângelui împotriva pereților arteriali este în mod constant prea mare, punând o presiune suplimentară asupra inimii și vaselor de sânge.
Acest lucru poate provoca atacuri de cord, insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni cum ar fi boala renală și demența.
Mulți pacienți nu vor ști dacă au această afecțiune deoarece rareori au simptome vizibile.
În unele cazuri rare, hipertensiunea arterială poate provoca dureri de cap. De asemenea, pot fi detectate și alte simptome rare, care includ: scurtarea respirației, amețeli, dureri în piept, palpitații ale inimii, sângerări ale nasului, dureri de stomac, febră și vedere încețoșată.
Problemele oculare și greața ar putea fi semne de tensiune arterială foarte mare sau presiune crescută asupra creierului. (PM)
Hipertensiunea este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare, cauzatoare de accidente vasculare cerebrale, care omoară sau lasă în urmă paralizaţi.
Câte dintre părerile care circulă în rândul populaţiei despre tensiunea arterială sunt adevărate şi câte sunt greşite, ne-a explicat medicul Daniela Bartoş, şefa Secţiei de Medicină Internă a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Florin Condurăţeanu: Au dreptate neîncrezătorii, care dau din mână a plictis despre sfatul de a-ţi măsura tensiunea chiar acasă, cu aparate cumpărate pentru uzul familiei?
Dr. Daniela Bartoş: Metoda de măsurare a tensiunii arteriale de către un om obişnuit este simplă, o poate executa oricine. Tensiometrul, cum este numit de populaţie, are un preţ accesibil şi este util în orice familie. Când se măsoară tensiunea în mediul liniştit al familiei, se evită ce se întâmplă cu unii mai emotivi: se stresează când medicii le iau tensiunea, apare „stresul halatelor albe”, apare sperietura, “aoleo, dacă îmi găseşte tensiunea mare!”.
Tensiunea se măsoară şi în poziţia aşezat, şi în picioare. Când omul a urcat scările, trebuie să se odihnească 10 minute şi apoi i se măsoară tensiunea. Cei bolnavi de hipertensiune e bine să-şi măsoare tensiunea cu aparatul propriu de 2-3 ori pe săptămână. La spital, la controalele specializate, se pune pacientului un aparat, holter, care înregistrează tot timpul tensiunea, pulsul, pe o perioadă de 24-36 de ore, şi apoi medicii apreciază starea hipertensiunii.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli