Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament și prevenire
Odată cu venirea vremii reci, crește simțitor riscul declanșării epidemiei de scarlatină, mai ales în rândul copiilor de până la 10 ani care sunt în colectivitate. Află mai multe despre bolile copilăriei.
09 Octombrie 2018, 07:31
Scarlatina este o boală extrem de contagioasă cauzată de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A.
Scarlatina la copii – Cauzele si simptomele aparitiei
Scarlatina se transmite pe cale aeriana, de la bolnavi sau de la purtatorii de streptococ la copiii sanatosi. Boala debuteaza bursc, cu febra mare, dupa o perioada de incubatie de maximum 5 zile. De obicei, in perioada de incubatie, nu este prezent nici un simptom.
Dupa perioada de incubatie apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gat, inflamarea amigdalelor, febra mare (care depaseste 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stari de voma si dureri abdominale.
Daca copilul vostru acuza oricare dintre aceste simptome, mai mult are probleme de inghitire si este agitat, chiar daca nu a aparut eruptia cutanata, trebuie sa consultati un medic intrucat este suspect de scarlatina.
Eruptia cutanata arata initial ca arsurile solare, apoi apar si niste mici umflaturi care dau senzatie de mancarime. Primele zone afectate de aceasta iritatie sunt fata si gatul, singura zona “libera” ramanand gura.
Apoi se imprastie pe piept si spate, pentru ca mai tarziu sa cuprinda tot corpul. De asemenea, pe limba se va forma o crusta de culoare alba, amigdalele vor creste in volum, iar temperatura nu va scadea sub 39 de grade pe toata perioada eruptiei.
Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri in tot corpul, lipsa poftei de mancare.
Din a sasea zi de la eruptia cutanata va incepe procesul de descuamare a pielii. Ca si in cazul aparitiei iritatiei, primele zone care se vor exfolia sunt fata, gatul, apoi restul corpului.
Acest proces dureaza in jur de 10 zile. Aceasta etapa este periculoasa intrucat este propice pentru instalarea recidivei.
Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie sa-si faca un test pentru a fi siguri ca nu sunt purtatori de streptococ care sa determine o noua infestare.
In plus, parintii si ceilalti membri ai familiei ar trebui sa ia preventiv antibioticul prescris de medic.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.