Telefonul mobil îți îmbătrânește pielea? Adevăr sau mit?
Toate dispozitivele noastre (televizor, computer, smartphone) emit o lumină albastră. Știm deja că lumina albastră noaptea afectează ritmul circadian prin distrugerea somnului și a inhibării producției de melatonină.
20 Iulie 2018, 09:49
Tocmai de aceea, nu este o idee bună să ai aceste dispozitive seara, lângă pat dacă vrei să ai un somn odihnitor și recuperator.
Lumina albastra este o componenta naturala a spectrului de lumina. Insa dependenta noastra de tehnologie ne inunda organismul cu lumina albastra care da peste cap nu doar ciclul de somn.
Lumina albastra si pielea
Unii medici sunt convinsi ca lumina emisa de dispozitivelor moderne poate contribui la accelerarea imbatranirii, ca de exemplu aparitia prematura a ridurilor, cresterea pigmentarii si inflamarea generala a pielii.
Cercetarile pe acest subiect sunt, deocamdata putine, si s-a observat ca pe termen scurt excesul de lumina albastra schimba subtil modul in care se comporta pielea, totusi acest lucru nu poate fi legat direct cu accelerarea imbatranirii. Insa in viata reala oamenii petrec mult timp in fata ecranelor iar lipsa studiilor asupra efectelor expunerii in exces a pielii la lumina albastra nu ne este de ajutor.
Sa fie insa clar lumina albastra nu este la fel de periculoasa precum razele ultraviolete. Totusi, lumina albastra penetreaza mai adanc pielea decat razele ultraviolete.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli