Reţeta de varză murată. Trucurile ca să îţi iasă perfectă
Ce spun specialiştii despre alegerea verzei pentru murat, despre concentraţia ideală a saramurii şi despre combinaţia ce mai bună de ingrediente? Cum se murează varza şi ce este „Lactobacilus”?
02 Octombrie 2018, 17:36
Cum se alege varza pentru murat
Un lucru trebuie să vă fie foarte clar în minte: nu toată varza este bună de murat. În plus, dacă sunteţi un fan al sarmalelor, trebuie să ţineţi cont că nu toată varza se potriveşte acestei destinaţii, aşa că trebuie să aveţi mare grijă ce alegeţi. „Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, rezumă Gina Bradea alegerea materiei prime.
Este bine de ştiut că varza bună pentru sarmale trebuie să aibă frunzele sunbţiri şi fine, cu nervurile mai mici, căci altfel vă va fi foarte greu să rulaţi umplutura. De asemenea, căpăţâna trebuie să fie complet învelită, frunzele greu de desfăcut fiind o garanţie că marfa este bună. Un truc important la alegerea verzelor pentru murat ţine de dimensiunea căpăţânilor, care trebuie să aibă cel mult 20 de centimetri în diametru şi nu mai puţin de 15 centimetri.
Dimensiunea căpăţânilor este o chestiune de simţ practic: dacă o puneţi la murat într-un bidon va trebui să încapă prin gura vasului, iar o astfel de varză este tocmai bună pentru o mâncare pentru patru persoane.
Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă
Dezinfectaţi vasul
„Nu trebuie să uitaţi că vasul este esenţial pentru ca varza să iasă cum trebuie, căci va sta acolo luni bune. Eu recomand să se folosească o soluţie de apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu”, spune Gina Bradea, cunoscuta pentru retetele culinare publicate pe bloggul ei. Interesant este că această dezinfecţie este valabilă chiar şi pentru vasele noi din plastic, iar doza recomandată este de o lingură cu vârf de bicarbonat la un litru de apă. Se lasă soluţia 2-3 ore butoi/bidon, apoi se clăteşte cu apă caldă şi apoi cu apă rece. Ingredientele La varza murată nu trebuiesc prea multe ingrediente. De fapt sunt doar şase: varză, apă, sare, sfeclă roşie, busuioc şi mărar.