Simptomele anemiei la copii
Anemia este o tulburare frecventă a sângelui care apare atunci când există mai puține celule roșii decât cele normale sau există o concentrație scăzută de hemoglobină în sânge.
30 Noiembrie 2018, 08:32
Hemoglobina este o proteină bogată in fier care transportă oxigenul din plamani către restul corpului.
Dacă copilul dumneavoastră nu are suficient fier (deficit de fier), corpul lui nu poate produce suficientă hemoglobină.
Dacă hemoglobina nu este suficientă, celulele nu pot obține suficient oxigen.
Anemia poate varia de la ușoară la severă.
Cauzele anemiei variază în funcție de vârsta copilului. Majoritatea copiilor cu anemie sunt asimptomatici, iar starea este detectată la screening-ul de evaluare de laborator.
Screening-ul este recomandat numai pentru copiii cu risc ridicat.
Anemia este clasificată ca microcitară, normocitară sau macrocitară, pe baza volumului corpuscular mediu. Acesta poate fi acută sau cronică. (PM)
Sângele este format din trei tipuri de celule, fiecare jucând un rol esenţial pentru sănătatea noastră hematii, leucocite şi trombocite, care plutesc într-un lichid numit plasmă.
Leucocitele au rol în apărarea organismului, iar trombocitele, în procesul de hemostază (oprirea sângerării).
Hematiile, numite şi globule roşii sau eritrocite, sunt responsabile cu transportul oxigenului spre ţesuturi şi al bioxidului de carbon de la ţesuturi spre plămân, pentru a fi eliminat.
Este o misiune foarte importantă, căci, dacă nu primesc destul oxigen, celulele suferă sau mor.
Transportul acestor gaze se face cu ajutorul unei substanţe aflate în hematii, numită hemoglobină. Aceasta are o arhitectură complexă, conţinând structuri proteice şi fier, de care gazele se vor lega. Prezenţa fierului îi dă hematiei culoarea roşie specifică.
HEMATIILE
Hematiile sunt generate în măduva osoasă, iar sinteza lor este un proces complex, ce implică mai mulţi factori, aşa că un dezechilibru, la oricare nivel, va avea consecinţe patologice.
Citeste continuarea AICI