INCOME MAGAZINE. Ce face creierul când inima nu mai bate!
În clipele dinaintea morții creierul îndeplinește un rol mai important decât inima, arată un nou studiu care pune sub semnul intrebării practica medicală actuală. Lucrarea de cercetare a fost publicată în ultimul număr al revistei Proceedings of the Național Academy of Sciences.
08 Decembrie 2015, 04:41
Actuala teorie medicala afirma ca, în momentele dinaintea morții, rolul principal revine inimii: cand nu mai bate, circulatia sanguina se opreste, creierul și celelalte organe incetandu-si, în succesiune rapidă, activitatea, din lipsa oxigenului. Noul studiu contrazice această ipoteza.
O echipă de cercetători a desfășurat un experiment pe cobai, în care au urmărit activitatea cardiacă și pe cea cerebrală în momentele premergatoare decesului din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit că, în acele clipe, creierul transmite o furtună de semnale chimice spre inimă. După ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inimă, cercetătorii au observat că șoarecii au supraviețuit un timp mai îndelungat.
Dacă un proces similar se întâmplă și în cazul oamenilor, ar fi posibilă creșterea șanselor de supraviețuire ale unui pacient prin stoparea semnalelor transmise de creier spre inimă, conform studiului publicat de PNAS.
"În mod firesc, omul s-a concentrat pe inima, gândindu-se că, dacă salvează inima, vor salva și creierul", scrie co-autoarea acestui studiu, Jimo Borjigin, neurolog la Școala de Medicină a Universității din Michigan.
Echipa ei a descoperit ceva surprinzător: "Trebuie oprită comunicarea chimică dintre creier și inimă pentru a putea salva inima", a subliniat ea, adăugând că această descoperire "este contrară aproape oricărei practici medicale de urgență".