INCOME MAGAZINE. Omenirea în pericol ? Ce anume ne amenință!
În ultimile secole au fost descoperite sau au fost create noi riscuri existențiale pentru omenire: la începutul anilor 1970 au fost descoperiți supervulcanii, iar până la proiectul Manhattan, nimeni nu se gândea la un război nuclear.De aceea, trebuie sa ne asteptam la noi amenintari, scrie Anders Sandlberg in publicatia americana Popular Science.
24 Decembrie 2015, 05:58
Pe de alta parte, continua el, o serie de amenintari considerate astazi serioase, pot dispare pa masura acumularii de noi cunostinte. Cu timpul se modifica, de asemenea, eventualitatea producerii anumitor evenimente. Fie pentru ca reusim sa dam dovada de un plus de intelepciune si preocupare, fie pentru ca reusim sa eliminam cauzele.
In acelasi timp, ceea ce par potential riscant nu inseamna neaparat un pericol iminent. E adevarat, exista riscuri, impotriva carora omenirea nu este inca pregatita sa lupte, precum fluxul de raze gamma care apare dupa explozia unei galaxii. Dar daca descoperim ca suntem capabili sa facem ceva, prioritatile se schimba.
Spre exemplu, pe masura imbunatatirii conditiilor sanitare, odata cu aparitia vaccinurilor si a antibioticelor, multe boli, catalogate candva drept incurabile, au disparut.
1. Razboiul nuclear
Chiar daca au fost folosite numai doua bombe – la Hiroshima si Nagasaki in timpul celui de-al doilea razboi mondial -, iar rezervele de fosoase nucleare s-au redus comparativ cu perioada razboiului rece, ar fi gresit sa credem ca un razboi atomic nu este posibil.
Un astfel de conflict intre doua puteri ar provoca sute de milioane de morti in momentul schimbului de atacuri si dupa, din cauza poluarii. Dar, afirma Anders Sandberg, un razboi nuclear nu constituie, in plan global, o problema existentatiala.
Mult mai periculoasa este, in opinia autorului articolului, „iarna nucleara: particule de funingine ce pot ajunge in stratosfera, antrenand, astfel, o scadere pe termen lung a temperaturilor, cu consecintele de rigoare pentru fauna si flora. Diferite programe de simulare a unui astfel de fenomen arata ca, in aceste conditii, agricultura ar muri in majoritatea zonelor terestre, ceea ce va duce, fireste, la scaderea drastica a populatiei planetei.
2. Pandemiile generate de bioinginerie
Pendemiile naturale au cauzat, de-a lungul timpului, sute de milioane de morti. Dar omenirea a supravietuit, gratie, pe de o parte, dezvoltarii medicinii si, pe de alta, capacitatii de adaptare a organismului uman. Din pacate, oamenii de stiinta pot, in prezent, sa creaze in laborator boli devastatoare.
E adevarat, exista putine sase ca cineva sa raspandeasca in mod intentionat un virus distrugator. Dar pe masura ce biotehnologiile evolueaza si devin tot mai accesibile ca pret, un numar tot mai mare de grupari vor deveni capabile sa produca boli din ce in ce mai periculoase.