INCOME MAGAZINE. Să nu uiți nimic, o DRAMĂ sau un HAR?
Sunt oameni, e adevărat nu foarte mulți, capabili să țină minte aproape fiecare zi din viața lor până la cele mai mici detalii.Dupa ani de studii, specialistii in neurologie au reusit sa afla secretul acestei trasaturi, scrie BBC Future.
16 Februarie 2016, 09:04
Pentru majoritatea dintre noi, memoria este un fel de album, indesat cu imagini colorate, mai clare sau mai incetosate, din viata noastra. Si oricat ne-am stradui sa retinem cat mai multe momente frumoase, chiar si acestea se estompeaza cu timpul.
Intrebati-l, in schimb, pe Nim Weizech ce a facut in fiecare zi din ultimii 15 ani si el va descrie cu lux de amanunte cum a fost timpul, cum era imbracat, pe care parte a vagonului de tren s-a asezat in drum spre serviciu.
"Memoria mea seamana cu o colectie de casete VHS, unde sunt inregistrate, pe cadre, toate zilele din viata mea, din momentul trezirii si pana la culcare", a spus interlocutorul BBC Future. Mai mult, el poate indica data exacta cand au inceput aceste "inregistrari" - 15 decembrie 2000, cand a intalnit-o pe prima lui iubita la petrecerea aniversara a celui mai bun amic.
E adevarat, el a avut o memorie buna si inainte, dar trairile sufletesti generate de prima dragoste, a declansat un nou mecanism si de atunci nu mai poate uita nimic. Ce anume s-a intamplat? Multa vreme oamenii de stiinta nu au putut oferi o explicatie coerenta.
Ultimele studii aparute pe aceasta tema deschid o noua fereastra, prin care se poate arunca o privire in interiorul gandirii neobisnuite a acestor oameni. In plus, autorii respectivelor lucrari dau de inteles ca noi toi avem capacitatea de a retrai trecutul cu o precizie extraordinara.
Fenomenul Highly superior autobiographical memory, HSAM, a fost pentru prima data detaliat in 2006 si s-a bazat pe exemplul americancei Jill Price. In speranta ca medicii ii vor oferi unele raspunsuri, Price a acceptat sa fie supusa la mai multe teste.
Cu timpul, si alte persoane cu aceeasi "afectiune", au prins curajul de a "iesi din umbra". "Uneori nu-mi amintesc ce am facut in urma cu cinci minute, dar pot descrie in detaliu evenimente din 22 ianuarie 2008", a recunoscut unul dintre ei, care nu a dorit sa-i fie dezvaluit numele.