INCOMEMAGAZINE.RO - Beneficii mai puțin știute ale PROPOLISULUI
Propolisul are deosebite calități terapeutice și antimicrobiene. De asemenea, este considerat un veritabil antibiotic natural. Are peste 20 de actiuni farmacologice si peste 200 de substante. Este cleios, puternic aromat, divers colorat, foarte complex, prezent sub diferite forme fizice, chimice si biologice.
10 Februarie 2016, 06:12
Propolisul superior are o consistenta mai fluida si este folosit de albine la "spoireai celulelor, a solzisorilor de ceara ce intra in constructia fagurilor si a capacelelor de faguri, a barajelor din jurul fagurilor, precum si la acoperirea spatiilor din jurul ramelor sau de pe podisor si formarea micilor depozite de rezerva de pe marginea ramelor.
Este format in proportie de 70% din sucurile protective din mugurii arborilor (din perimetrul stupinei) si din secretii faringiene ale albinelor, inclusiv poleina ramasa in gusa lor de la polen si, in proportie de 30%, din ceara si polen.
Propolisul inferior are o consistenta mai solida si este folosit de albine fie la acoperirea diferitelor resturi, fie la micsorarea gaurilor din urdinis, gasindu-se mai ales pe fundul sau podeaua stupului, la partea inferioara a ramelor sau catre urdinis.
Actiunea acestuia, odata scos din stup, incepe sa scada ca putere la doua-trei ore, pentru ca intr-un an sa fie complet inactiv.
Propolisul, prin continutul divers de flavonoizi, exercita o actiune directa asupra macrofagelor, determina sinteza de interleukina si interferon, precum si asupra factorului de necroza tumorala. Constituentii de baza ai propolisului determina distrugerea celulelor tumorale prin apoptoza, indeosebi in neoplaziile renale si hepatice.
Actiuni farmacologice si terapeutice
Actiuni antiinfectioase, antibiotice, antibacteriene, bacteriostatice, dezinfectante, antivirotice, antifungice - toate cu spectru larg de actiune partial cunoscute. Antiprotozoarice (protistocide), antitricomonazice, actiuni anestezice, antialgice (calmeaza durerea), actiuni antialergice, antihistaminice, antigerminative, actiune stimulatoare nespecifica reactiilor imunitare de aparare, actiune antiiradianta (radioprotectoare locala si generala, evidentiata in boala de iradiere, in radioterapie, in radiologie), actiune cicatrizanta, conservanta, mumifianta, actiune antitoxica, antipruriginoasa (combate mancarimea de piele), actiune antiedematoasa (combate tumorile), actiune eutrofica (intaritoare), regeneratoare a modelului structurofunctional genetic (reface sanatatea), actiune antipoluanta, dezodorizanta (combate mirosurile urate).