INCOMEMAGAZINE.RO - Dezastre naturale posibil cauzate de încălzirea globală
Ploile care s-au abatut, la începutul lunii februarie, asupra Europei au provocat pagube însemnate, afectand inclusiv monumente istorice de mare valoare, precum podul Plaka din Grecia, cel mai mare pod de piatră dintr-un singur arc din zona Balcanilor, distrus parțial de inundații.
21 Decembrie 2015, 06:40
Precipitațiile, însoțite de rafale de vânt, nu au ocolit nici Bulgaria, unde s-au înregistrat doi morți și s-a decretat stare de urgență. Tot în februarie, o furtună de zăpadă a afectat coasta de est a SUA, aducând ninsori în zone mai puțin obișnuite cu peisajele hibernale și amenințând orașe ca New York și Boston.
Luna martie a debutat cu precipitații masive în țări din America Latină. Cinci provincii din Argentinei au fost inundate de ploile abundente, neobișnuite pentru această regiune a lumii. În decurs de o săptămână precipitațiile au atins jumătatea cantității obișnuite pentru un an întreg, potrivit autorităților care au decretat stare de urgență.
Regiunea Atacama din nordul statului Chile, unde se află cea mai deșertică zonă a planetei, a fost afectată de inundațiile care au provocat 25 de morți, 125 de dispăruți și peste 30.000 de sinistrați. Luna martie s-a încheiat în Ecuador cu ploi puternice și alunecări de teren în mai multe provincii ale țării, soldate cu 17 morți.
În Statele Unite, ploile torențiale au inundat în luna mai o mare parte a orașului Houston (Texas), fenomen soldat cu 20 de decese de ambele părți ale graniței cu Mexicul. Statele Texas și Oklahoma au fost afectate de un val de vreme rea, cu mai multe tornade care au distrus case și au făcut să se ridice nivelul râurilor.
În aceeași lună, Balcanii au înregistrat cele mai grave inundații din ultimii 120 de ani. În Bosnia, Serbia și Croația au murit 44 de persoane, iar teritorii vaste au fost acoperite de ape. În Bosnia, alunecările de teren au distrus mai multe case și s-a mișcat un mare număr din cele circa 100.000 de mine (conform Centrului de acțiune privind minele din țară) rămase neexplodate din timpul conflictului din anii 1990.
În altă parte a lumii, în Japonia, puternicul taifun Nangka, care a străbătut insula Honshu, a provocat în luna iulie inundații de proporții în principala insulă a arhipelagului nipon, determinând autoritățile să dispună evacuarea a 230.000 de locuitori. Două persoane au murit și alte zeci au fost rănite.
De asemenea, 22 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor record și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au afectat provincia Quang Ninh, din nordul Vietnamului, la sfârșitul lunii iulie.
În interiorul continentului asiatic, în Pakistan, precipitațiile căzute timp de trei săptămâni au făcut 109 victime, peste 700.000 de oameni fiind afectați de ape la începutul lunii august. În statul vecin, India, obișnuit cu excesul de apă în perioada musonului, peste 100 de persoane și-au pierdut viața, majoritatea dintre ele în statele din est, din cauza ploilor puternice și a inundațiilor din ultima lună a verii.
Mai mult de 4 milioane de persoane din 10.000 de sate au fost afectate după ce ciclonul Komen a lovit regiunea. În inundațiile care au afectat statul Myanmar în luna august, 69 de persoane și-au pierdut viața. Ploile musonice au provocat creșteri rapide ale nivelului apelor și alunecări de teren.