JURNALUL.RO - 1 din 3 copii cu părinţii plecaţi are probleme de sănătate mintală
O analiză realizată de sociologii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca arată care sunt consecinţele plecării părinţilor la muncă în străinătate în dezvoltarea emoțională a adolescenților.
26 Octombrie 2015, 07:26
Deşi la majoritatea acestor copii nu se constată fenomene patologice, totuşi mai mult de o treime dintre ei au probleme comportamentale şi de sănătate mintală, potrivit cercetării în care au fost incluşi 3.500 de liceeni din clasele terminale.
Există diferențe semnificative şi din punctul de vedere al orientării către studii şi către locurile de muncă. Copiii lăsaţi în grija rudelor sunt mai dornici să devină autonomi financiar și să înceapă să lucreze, au mediile școlare mai mici decât cei cu părinții care trăiesc în România și își încep viața sexuală mai devreme.
Ca şi trăsături de personalitate, „elevii care stau acasă cu bunicii, cu alte rude sau chiar singuri s-au dovedit a fi semnificativ mai anxioși, comparativ cu cei care locuiesc cu părinții, indiferent de alți factori implicaţi în determinarea nivelului de anxietate”, afirmă prof. Maria Roth, coordonatorul echipei de sociologi.
De asemenea, în rândul lor există o rată mai mare de risc de consum de droguri și alcool, de gânduri suicidale sau de a încerca să comită suicid. Copiii ajung să nu mai respecte valorile obţinute prin educaţie, văzând că părinţii lor, de multe ori oameni cu studii universitare, ajung să îşi câştige existenţa din muncă necalificată.
Asistarea acestor copii este o adevărată provocare pentru specialişti şi presupune o colaborare între școală-psiholog-asistent social-medic, spun sociologii. O situaţie ideală, care în ţara noastră este ca şi inexistentă.
„Semnalul de alarmă trebuie tras în sensul nevoii de servicii de sănătate mintală, care să fie ușor accesibile pentru toți adolescenții. Mai ales în perioadele de stres, precum terminarea liceului, se cere o atenție mai mare la nevoile emoționale și momentele de depresie ale adolescenților, pentru a putea compensa din timp dezechilibrele”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, prof. univ. dr. Maria Roth de la Facultatea de Sociologie a UBB Cluj.