JURNALUL.RO - 7 kilograme în spatele unui elev
Elevii din clasele primare au ajuns să care în spate chiar şi şapte kilograme de cărţi şi caiete, o greutate mult prea mare care poate duce la grave probleme ale coloanei, precum scolioza, avertizează specialiştii.
14 Septembrie 2015, 07:35
Părinţii cer ca manualele digitale să devină o realitate mai repede.
Ghiozdanul unui elev de şcoală primară, cu o greutate de aproximativ 25 de kilograme, nu ar trebui să cântărească mai mult de 2 - 2,5 kilograme, spune Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.
„Greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească o zecime din greutatea corporală. Mai mult, ghiozdanul trebuie să aibă două barete aranjate la mărimi egale. De aceea, nu sunt indicate ghiozdanele de tip poşetă sau tip poştaş”, spune acesta.
Manualele digitale, salvarea
Problema greutăţii ghiozdanelor este greu de reglementat, aşa că părinţii speră că manualele digitale vor deveni realitate cât mai curând. „Printre soluţii ar fi simplificarea arhitecturii curriculare sau trecerea la manualele digitale, unde şi acolo trebuie să fim atenţi pentru că se poate ajunge la dependenţa digitală.
Deja copiii îşi petrec foarte multe ore în faţa calculatorului şi a televizoarelor, iar această trecere la manualele digitale înseamnă un plus de ore în care ei vor sta cu monitorul în faţă”, spune Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
În străinătate, elevii îşi pot lăsa o parte dintre cărţi şi caiete în dulapurile de la şcoală, însă nici această variantă nu poate fi luată în calcul pentru şcolile din România. „În străinătate, elevii trebuie să-şi preia o parte din teme pe un stick şi apoi să le facă pe calculator acasă. şi aici e o problemă, că nu toţi copiii îşi permit un calculator”, mai spune Iulian Cristache.
Rechizitele ne cocoşează copiii
Până la manualele digitale, părinţii încearcă pe cât posibil să-i ducă şi să-i aducă pe copii de la şcoală, pentru a nu-i lăsa să care în spate o greutate atât de mare. „Pentru a contracara greutatea mare a ghiozdanului, copilul va avea tendinţa de a-şi anterioriza postura, de a se cocoşa. Această poziţie este adoptată deseori de copil şi atunci când stă în bancă, la birou, la lecţii, în faţa tabletei sau a calculatorului.