JURNALUL.RO - Alimentele grase întârzie în stomac şi produc exces de acid
De vină pentru ulcere şi gastrite sunt: secreţia prea mare de acid în stomac şi, mai ales, o bacterie, Helicobacter Pylori. O vreme, pe bandă rulantă se pronunţa diagnosticul de gastrită.
04 Aprilie 2016, 07:03
Extinderea endoscopiei cu prelevare de mucoasă pentru analiză a relevat excesul de diagnostic de gastrită, deoarece doar 20% s-au dovedit gastrite, adică acel proces de inflamaţiei a mucoasei stomacului. Lupta cu bacteria acuzată mai se face cu un medicament din clasa omeprazol şi 1-2 săptămâni cu terapia a două antibiotice amoxicilină cu metronidazol sau amoxicilină cu claritromicină.
Explică profesorul Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.
În tratarea ulcerelor şi gastritelor de mare însemnătate este regimul alimentar. Trebuiesc evitate alimentele care produc un surplus de secreţie acidă, dar şi acele mâncăruri, de regulă prea grase care întârzie evacuarea stomacului. Pentru cei cu neplăcerile acestea ale stomacului se recomandă laptele dulce şi lactatele.
Dar unii oameni se nasc cu deficienţă de enzimă numită lactoză, ei nesuportând laptele laptele dulce şi bătut. Pot să folosească brânza de vaci, caşul, telemeaua, mai puţin brânzeturile fermentate precum caşcavalul, brânza de burduf. Sunt recomandate fructele şi legumele, chiar şi crude.
Sunt bune legumele cartofi, dovlecei, fasole, varză, mazăre, dar atenţie, roşiile şi vinetele aduc un surplus de acid în secreţia din stomac.
Bolnavii de ulcer şi gastrită au voie să se înfrupte din caise, vişine, mere, pere, struguri, pepeni de preferinţă din ţară, iar din import sunt recomandate bananele. Sporesc secreţia de acid citricele, portocalele, mandarinele, grepfruiturile, ananasul, lămâile.