JURNALUL.RO - Boala care te lasă fără dinți
Gingii inflamate și dureroase la periaj, dinți sensibili, miros neplăcut al gurii. Toate sunt semnele unei boli parodontale, care poate duce, în timp la pierderea completă a dinților.
10 Iunie 2016, 06:17
Din păcate, mulți dintre românii diagnosticați cu o astfel de boală nu se tratează imediat.
Potrivit unui studiu realizat de o clinică stomatologică privată, mai bine de jumătate dintre cei diagnosticați cu parodontoză sunt tineri, sub vârsta de 45 de ani, însă numai 8% dintre ei ajung să se trateze.
”Debutul acestei afecţiuni este discret şi nedureros, motiv pentru care poate trece neobservat de pacienţi. Manifestările iniţiale, în forma uşoară, reversibilă, denumită gingivită, sunt simple sângerări ale gingiei la periaj.
Pe fondul evoluţiei bolii, în formele de parodontită, apar reducerea osului, retracţia gingivală şi mobilitatea dinţilor. Mai exact, aceştia se miscă. Netratată, poate duce la pierderea dinţilor şi a osului din jurul acestora, creând disfuncţii estetice, dificultate în timpul mestecatului şi influenţând negativ calitatea vieţii pacientului”, susţine dr. Cristina Berechet, medic specialist parodontolog.
Potrivit Platformei de Sănătate Orală, mai bine de 50% dintre europeni suferă de boala parodontală, cifrele apropiindu-se de 75-80% după 65 de ani.
Cel mai bine stau suedezii, cu 10% şi danezii, cu 14%, la polul opus situându-se România, cu puţin peste 80%. Cei mai mulţi pacienţi care aleg să trateze boala parodontală, 5 din 10, au între 26 şi 45 de ani.