JURNALUL.RO -Boala secolului: cum te porți cu un depresiv
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, depresia afectează aproximativ 350 de milioane de persoane de toate vârstele. Se estimează că, în România, una din zece persoane suferă de această condiție psihologică.
15 Aprilie 2016, 08:08
Aceasta nu este o simplă stare de tristețe sau o lipsă de voință, este o boală care, netratată, are un impact major asupra vieții pacientului, dar și a celor din jurul lui. Susținerea familiei și a apropiaților este esențială în depășirea acestei afecțiuni, însă, de cele mai multe ori, ei nu știu cum să se comporte cu persoanele dragi aflate în depresie.
Depresia este a treia cauză a dizabilității în lume, afectând 5% din populație, iar până în 2020 se preconizează că va deveni principala cauză. Persoanele depresive au tendința de a se izola social, au starea psihică şi fizică mai proastă, au un risc mare la comportamentele de risc (consum de alcool și de droguri), fapte care au un impact negativ asupra funcţionării sociale a pacientului, atât în familie, cât şi la locul de muncă, ceea ce duce la probleme financiare, probleme de cuplu, şi nu în ultimul rând, la riscul unei tentative de suicid.
Nimeni nu este imun în fața acestei afecțiuni, depresia poate afecta pe oricine, iar cauzele ei pot fi de natură biologică (funcționarea creierului), genetică (ereditar), medicală (boli fizice și psihice) sau care au legatură cu mediul: traume, o pierdere gravă, boli cronice, probleme de relaţie sau familie, stresul la serviciu, regres financiar, sau orice eveniment nedorit.
Afecțiunea care te condamnă să suferi în tăcere. De unde vine ajutorul
Din cauza stigmatului social și a prejudecăților, mulți oameni sunt reticenți când vine vorba de psihologi, psihiatri sau psihoterapeuți, ceea ce face boala mai greu de depistat și de tratat.