JURNALUL.RO - Cafeina: utilă sau dăunătoare? Cum afectează sănătatea?
Dacă ați băut o ceașcă de cafea, o băutură răcoritoare, o ceașcă de ceai sau ciocolată, ați gustat unul dintre cele mai comune și utilizate droguri din lume, cafeina.
09 Februarie 2016, 08:49
Consumul de cafeină este un obicei pentru mulți din noi. Surprinzător sau nu, studiile arată că mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ingerează cafeină într-o formă sau alta, în mod constant.
Substanța a devenit atât de populară încât au fost lansate băuturi energizante, gumă de mestecat și zeci de alte produse neconvenționale care promit cumpărătorilor energia necesară pentru a trece peste o zi lungă și obositoare.
Cercetătorii au realizat numeroase studii și investigații atât pentru a promova beneficiile, cât și pentru a atrage atenția asupra impactului negativ al consumului de cafeină. Evident, în fața unui volum de informații atât de mare ne simți compleșiți și confuzi.
Potrivit thenextweb.com, cafeina se găsește în aproximativ 60 de plante din întreaga lume, inclusiv în păstăile de cacao, frunzele de ceai și arborele de cola. Cu adevărat interesant este că substanțe similare cofeinei există și în corpurile noastre.
Pe durata zilei, cât nu dormim, neuronii sunt extrem de activi și produc adenozină, iar sistemul nervos monitorizează nivelul acestei substanțe prin intermediul receptorilor. Oboseala poate fi pusă pe seama scăderii cantității de adenozină din organism, iar înlocuitorul acesteia este, după cum ați presupus, cafeina.
Înainte de a decide că vreți să renunțați la cafea, ar trebui să știți că are atât efecte benefice, cât și un impact negativ asupra organismului.