JURNALUL.RO - Când apar durerile de spate și cum le tratăm
Durerea lombară este cauzată, de cele mai multe ori, de nerespectarea unei poziții normale, a unui regim normal al eforturilor fizice, întreținerea precară a sistemului muscular, sedentarismul, surplusul de kilograme și, în unele situații, de moștenirea genetică.
24 Mai 2016, 06:19
Sunt predispuse la astfel de dureri persoanele sedentare, cu „profesie de birou”, care păstrează aceeași poziție timp de cel puțin 6-8 ore zilnic, iar în restul timpului nu fac nici un fel de mișcare, persoanele care fac eforturi fizice repetate, precum ridicarea și manipularea de greutăți și persoanele supuse vibrațiilor repetate sau îndelungate, foștii sportivi de performanță, mai ales rugbiști, luptători și halterofili. În cazul acestora, odată cu renunțarea la sport, masa musculară se transformă în masă grasă, tonusul muscular scade și, ca urmare, „ancorarea” naturală a coloanei suferă.
Persoanele supraponderale, obeze, dar și cele foarte slabe și înalte pot suferi dureri lombare, în principal cauzate de diminuarea tonusului și forței musculare la nivelul spatelui și abdomenului. La fel și în cazul persoanelor cu tulburări mentale sau emoționale.
Acestea adoptă anumite poziții „încordate”, care conduc la contracturi musculare. Persistența acestor contracturi poate produce în timp dureri de spate. În același timp, pentru că aceste persoane sunt depresive, au un prag al durerii scăzut, ceea ce face ca o durere ușoară să fie percepută ca o durere insuportabilă.
Nu în ultimul rând, medicația psihotropă poate produce anumite modificări tonusului muscular, afectând statica, mobilitatea și mersul. Femeile însărcinate pot avea dureri de spate, cauzate de modificarea poziției coloanei vertebrale, nevoită să se adapteze creșterii de volum a abdomenului, cu presiune suplimentară asupra structurilor vertebrale și extravertebrale.